Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin χαρακτήρισε τα ρωσικά εμβόλια κατά του κορωνοϊού ως «αξιόπιστη σαν ένα Καλάσνικοφ» – το γνωστό επιθετικό τυφέκιο, που «πρωταγωνιστεί» σε πεδία μαχών από τη δεκαετία του ’40.

Το σχόλιο έγινε κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης με την αναπληρώτρια Πρωθυπουργό Tatyana Golikova και έρχεται καθώς οι υγειονομικές αρχές της χώρας έδωσαν έγκριση για τη χρήση μια μονοδοσικής εκδοχής του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, με την ονομασία Sputnik Light.

Η αναφορά του Putin αποτελούσε σχολιασμό της δήλωσης που αρχικά έκανε ένας Αυστριακός γιατρός σχετικά με την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου.

Το εμβόλιο Sputnik V λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με εκείνα που αναπτύχθηκαν από την AstraZeneca και τη Janssen. Χρησιμοποιεί έναν ιό ψυχρού τύπου, που έχει σχεδιαστεί για να είναι αβλαβής, ως φορέα για να μεταφέρει ένα μικρό τμήμα του κορωναϊού –την ακίδα πρωτεΐνης- στο σώμα.

Οι επικριτές της κυβέρνησης Putin ήταν δύσπιστοι όταν το εμβόλιο έλαβε ταχεία έγκριση στη Μόσχα πέρυσι το φθινόπωρο, αλλά τα στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές φάσεις 3 που έγιναν αργότερα διαπίστωσαν ότι προσφέρει υψηλά επίπεδα προστασίας έναντι της Covid-19.

Το εμβόλιο των δύο δόσεων έχει πλέον εγκριθεί σε δεκάδες άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο και εξετάζεται και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ώστε να πάρει άδεια χρήσης και στην Ε.Ε. Οι Ρώσοι πάντως δεν φαίνεται να δείχνουν εμπιστοσύνη στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, με λιγότερο από 9% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί.

Το Sputnik Light, η έκδοση μιας δόσης του εμβολίου, εγκρίθηκε επίσημα για χρήση στη Ρωσία χθες. Σε δελτίο Τύπου, οι κατασκευαστές του ανέφεραν ότι μία εφάπαξ δόση είχε δείξει 79,4% αποτελεσματικότητα κατά τη διάθεση των εμβολίων στη χώρα.

«Το σχήμα μιας δόσης επιτρέπει την ανοσοποίηση μεγαλύτερου αριθμού ατόμων σε μικρότερο χρονικό διάστημα, ενισχύοντας την καταπολέμηση της πανδημίας κατά τη διάρκεια μιας οξείας φάσης», ανέφερε η δήλωση που συνόδεψε την άδεια χρήσης του εμβολίου.