Ο ιδιοφυής επικεφαλής της Tesla και της SpaceX, ο δισεκατομμυριούχος Elon Musk, αποκάλυψε ότι έχει σύνδρομο Άσπεργκερ στη διάσημη αμερικανική κωμική εκπομπή Saturday Night Live.

Ο 49χρονος επιχειρηματίας –συνιδρυτής και του PayPal- είπε στους θεατές ότι ήταν «το πρώτο άτομο με σύνδρομο Άσπεργκερ» που παρουσιάζει το πρόγραμμα, προκαλώντας το ένθερμο χειροκρότημα του κοινού.

Είναι η πρώτη φορά που ο Elon Musk μίλησε για την κατάστασή του. Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας ήταν έκτακτος παρουσιαστής σε ένα κομμάτι της εκπομπής, όπως και μια σειρά από διασημότητες από την έναρξή της κατά τη δεκαετία του 1970, μεταξύ των οποίων οι Adele, Ringo Starr και Will Ferrell.

«Δεν έχω πάντα πολύ σωστό τονισμό ή αλλαγές στον τρόπο που μιλάω … κάτι που μου λένε είναι πολύ καλό για κωμωδία», αστειεύτηκε ο Musk στον εναρκτήριο μονόλογό του: «Γράφω πραγματικά ιστορία απόψε ως το πρώτο άτομο με Άσπεργκερ που παρουσιάζει το Saturday Night Live».

Ο Elon Musk, ο οποίος έχει περισσότερους από 53 εκατομμύρια followers στο Twitter, αστειεύτηκε επίσης για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – έχει αντιμετωπίσει κριτική και ακόμη και νομικές απειλές για τα tweets του στο παρελθόν: «Κοιτάξτε, ξέρω ότι μερικές φορές λέω ή δημοσιεύω παράξενα πράγματα, αλλά έτσι λειτουργεί ο εγκέφαλός μου», είπε. «Σε όποιον έχει προσβληθεί, θέλω απλώς να αναφέρω ότι επανεφηύρα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και θα στέλνω ανθρώπους στον Άρη με πύραυλο. Νομίζατε ότι θα ήμουν επίσης ήσυχος, κανονικός τύπος;».

Ο δισεκατομμυριούχος αστειεύτηκε επίσης για το ασυνήθιστο όνομα γιου που απέκτησε με την τραγουδίστρια Grimes, το οποίο ανακοίνωσε πως θα ονομάζεται X Æ A-12 Musk: «Προφέρεται “γάτα που τρέχει σε πληκτρολόγιο”», είπε χαριτολογώντας.

Τι είναι το σύνδρομο Άσπεργκερ;
Το σύνδρομο Άσπεργκερ είναι μια δια βίου κατάσταση που επηρεάζει τους ανθρώπους με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και ανήκει στο φάσμα του αυτισμού – μερικοί μπορεί να επιλέγουν να χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο, ενώ άλλοι μπορεί να προτιμούν να αυτοχαρακτηρίζονται ως αυτιστικοί.

Όσοι έχουν το σύνδρομο μπορεί να έχουν δυσκολίες στην ερμηνεία της λεκτικής και της μη λεκτικής γλώσσας και μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την επεξεργασία πληροφοριών. Μπορεί επίσης να έχουν πρόβλημα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με συμβατικό τρόπο. Μπορούν όμως να είναι πιο συναισθηματικοί ή συναισθηματικά συνειδητοί από τους άλλους ανθρώπους

Πολλοί άνθρωποι με σύνδρομο Άσπεργκερ δείχνουν έντονο και ιδιαίτερα επικεντρωμένο ενδιαφέρον σε κάποιο θέμα – μερικοί χρησιμοποιούν αυτήν την ικανότητα για να αποκτήσουν μια επιτυχημένη καριέρα.