Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε διεξοδικά στην πιθανότητα επέκτασης του εμβολιαστικού προγράμματος κατά της Covid-19 και στα παιδιά στο μέλλον:

«Υπενθυμίζεται ότι όλες οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει μελέτες για τον εμβολιασμό των παιδιών. Μέχρι τώρα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της Pfizer αρχίζει από την ηλικία των 16 ετών ενώ από τις άλλες εταιρίες, που έχουμε και στη χώρα μας, από την ηλικία των 18 ετών.

»Υπάρχουν, λοιπόν, μελέτες της Pfizer, οι οποίες αναμένουν την έγκρισή τους την επόμενη εβδομάδα για παιδιά ηλικίας από 12 με 15 ετών και θα ακολουθήσουν σταδιακά και μελέτες για μικρότερες ηλικίες.

»Μελέτες ανάλογες, επαναλαμβάνω, γίνονται και από τις άλλες εταιρίες παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν για τη συγκέντρωση ατόμων, παιδιών δηλαδή, προς εμβολιασμό.

»Τώρα, έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν ότι ο κίνδυνος από τον κορονοϊό για τα παιδιά είναι μικρός. Επομένως, ο στόχος του εμβολίου είναι διαφορετικός από αυτόν που γνωρίζουμε. Αυτός που γνωρίζουμε είναι ότι κάνουμε ένα εμβόλιο για να προστατεύσουμε ένα παιδί από ένα λοιμώδες νόσημα.

»Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις σοβαρής νόσησης από COVID. Επομένως το εμβόλιο για τα παιδιά έχει ως στόχο, πρώτον, ότι τα παιδιά αποτελούν το 25% του πληθυσμού μιας χώρας και δεύτερον, ότι ο εμβολιασμός τους θα μπορούσε να μειώσει τη διασπορά στην κοινότητα, να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και να προστατευτούν ευάλωτες ομάδες.

»Τα εμβόλια που έχουν δοκιμαστεί έχουν δείξει πολύ καλή αποτελεσματικότητα όπως και ανοσογονικότητα. Μάλιστα, σήμερα στον Καναδά, στην πόλη με το υψηλότερο ιικό φορτίο, αρχίζει ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12 με 15 ετών.

»Όμως πάντα θα πρέπει η προσέγγισή μας για τον εμβολιασμό των παιδιών να γίνεται πολύ προσεκτικά.  Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες.  Έχουν πολλές διαφορές και στην ανοσιακή απάντηση και στην πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών.

»Επομένως θα έλεγα ότι, ναι μεν, θα υπάρχει η δυνατότητα και σύντομα εμβολιασμού και των παιδιών, αλλά η αποδοχή και η εφαρμογή του εμβολιασμού σε παιδιά θα πρέπει να γίνει με πάρα πολύ προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που πρέπει να γίνει και ο εμβολιασμός στα παιδιά.

»Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι το κύριο βάρος για την δημιουργία του «τείχους προστασίας» είναι κυρίως οι ενήλικες. Επομένως, ας μην σκεφτόμαστε τον εμβολιασμό των παιδιών όταν υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων και μάλιστα των υπερηλίκων. Ας το λάβουμε σοβαρά αυτό υπ’ όψιν».