Οι ενήλικες είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ήπιες και μέτριες παρενέργειες μετά την ανάμιξη δόσεων των εμβολίων της AstraZeneca και της Pfizer κατά της Covid-19, σύμφωνα με έρευνα.

Τα ρίγη, οι πονοκέφαλοι και οι μυαλγίες αναφέρθηκαν συχνότερα όταν οι συμμετέχοντες έλαβαν διαφορετικής εταιρείας πρώτη και δεύτερη δόση εμβολίου.

Όλες οι παρενέργειες ήταν βραχύβιες, χωρίς άλλες ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβολιασμού.

«Είναι ένα πραγματικά ενδιαφέρον εύρημα και όχι κάτι που αναγκαστικά περιμέναμε», δήλωσε ο καθηγητής Matthew Snape, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η έρευνα Com-Cov ξεκίνησε τον Φεβρουάριο για να διαπιστώσει εάν μια δεύτερη δόση από διαφορετικό εμβόλιο θα μπορούσε να δώσει πιο μακροπρόθεσμη ανοσία, καλύτερη προστασία έναντι νέων παραλλαγών του ιού ή απλώς να επιτρέψει στις υπηρεσίες υγείας να έχουν μια εναλλακτική σε περίπτωση έλλειψης εμβολίων μιας συγκεκριμένης εταιρείας.

Οι καναδικές επαρχίες του Οντάριο και του Κεμπέκ δήλωσαν ήδη ότι σκοπεύουν να αναμείξουν τις δόσεις των εμβολίων στο εγγύς μέλλον, εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με τις παραδόσεις της AstraZeneca αλλά και ανησυχιών για σπάνια περιστατικά θρομβώσεων.

Η έρευνα, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στρατολόγησε 830 εθελοντές ηλικίας άνω των 50 ετών. Αν και τα πρώτα πλήρη αποτελέσματα αναμένονται τον Ιούνιο, τα προκαταρκτικά δεδομένα έχουν δημοσιευτεί σε επιστολή στο ιατρικό περιοδικό Lancet.

Ένας στους 10 εθελοντές στους οποίους δόθηκαν δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca σε απόσταση τεσσάρων εβδομάδων, ανέφερε ότι έκανε πυρετό – αλλά όσοι έλαβαν μία δόση AstraZeneca και μία Pfizer, με οποιαδήποτε σειρά, ανέφεραν πυρετό ως παρενέργεια στ ποσοστό 34%.

«Οι ίδιες διαφορές στα ποσοστά ισχύουν και για άλλα συμπτώματα, όπως ρίγη, κόπωση, πονοκέφαλο, αδιαθεσία και μυϊκό πόνο», δήλωσε ο καθηγητής Snape, που ήταν επικεφαλής ερευνητής της έρευνας.

«Ένα πράγμα που μας λέει αυτή η έρευνα, είναι ότι δεν θα θέλατε να εμβολιάσετε τις νοσοκόμες μιας κλινικής την ίδια ημέρα [με δόσεις διαφορετικών εμβολίων], επειδή μπορεί να έχετε περισσότερες απουσίες την επόμενη μέρα», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Τον Απρίλιο, η έρευνα επεκτάθηκε προσθέτοντας 1.050 εθελοντές για να δοκιμάσουν συνδυασμούς των εμβολίων της Moderna και της Novavax παράλληλα με εκείνα των AstraZeneca και Pfizer.