Μια νοσοκόμα στην Ιταλία χορήγησε κατά λάθος έξι δόσεις του εμβολίου της Pfizer κατά της Covid-19 σε μία πολίτη με τη μία!

Η 23χρονη έκανε το εμβόλιο την Κυριακή το πρωί και παρέμεινε στο νοσοκομείο Noa της Τοσκάνης για 24 ώρες. Της δόθηκαν υγρά, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και αντιπυρετικά και πήρε εξιτήριο τη Δευτέρα, καθώς δεν εμφάνισε ανεπιθύμητες παρενέργειες.

«Είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει παρενέργειες», δήλωσε η Δρ Antonella Vicenti, διευθύντρια λοιμωδών νοσημάτων στο νοσοκομείο Noa.

Κάθε φιαλίδιο του εμβολίου της Pfizer περιέχει έξι δόσεις. Κάθε δόση λαμβάνεται ξεχωριστά και τοποθετείται σε ξεχωριστό φιαλίδιο για αραίωση. Στο περιστατικό της Κυριακής, η αφηρημένη νοσοκόμα χρησιμοποίησε το κανονικό φιαλίδιο και όχι εκείνο με την αραιωμένη δόση.

Μόλις η νοσοκόμα συνειδητοποίησε το σφάλμα της, ενημέρωσε αμέσως την 23χρονη και τον θεράποντα ιατρό, ο οποίος ξεκίνησε να παρακολουθεί τη γυναίκα για ανεπιθύμητες παρενέργειες. Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου ενημέρωσαν τις τοπικές αρχές υγείας και την οικογένεια της γυναίκας.

Μελέτες της Pfizer διαπίστωσαν ότι τα άτομα που λαμβάνουν έως και πέντε φορές την κανονική δόση δεν έχουν επιπλέον παρενέργειες, δήλωσε η Δρ Vicenti. Επιπλέον, οι ασθενείς στο Ισραήλ και τη Γερμανία που έλαβαν κατά λάθος έξι δόσεις σε παρόμοια περιστατικά δεν παρουσίασαν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

«Η ασθενής δεν είχε πυρετό και δεν είχε μυϊκό πόνο πέρα από πόνο στο σημείο εμβολιασμού, ούτε άλλες αντενδείξεις», είπε: «Ήταν λίγο φοβισμένη, έτσι προτιμήσαμε να την κρατήσουμε εδώ μέχρι το επόμενο πρωί».

Το νοσοκομείο θα ελέγχει τακτικά το αίμα της ασθενούς για να παρακολουθεί την ανοσοαπόκριση και τυχόν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Το νοσοκομείο ξεκίνησε επίσης έρευνα για την επισκόπηση των διαδικασιών ασφαλείας του εμβολιασμού.

«Αυτό είναι κάτι που δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί», δήλωσε ο Tommaso Bellandi, διευθυντής ασφάλειας ασθενών στη βορειοδυτική Τοσκάνη: «Δυστυχώς όμως, επειδή ως άνθρωποι έχουμε όρια, όπως επίσης υπάρχουν όρια στις οργανωτικές δομές που φτιάχνουμε, αυτά τα πράγματα είναι δυνατόν να συμβούν», είπε.