Η Ιαπωνία κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ακόμη τρεις νομούς που πλήττονται σοβαρά από την πανδημία, όπως δήλωσε υπουργός Οικονομίας Yasutoshi Nishimura, σε μια κίνηση-έκπληξη που αντικατοπτρίζει τις αυξανόμενες ανησυχίες για την εξάπλωση του ιού στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Το Χοκάιντο, η Οκαγιάμα και η Χιροσίμα ακολούθησαν το παράδειγμα του Τόκιο, της Οσάκα και άλλων τεσσάρων νομών που βρίσκονται επίσης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 31 Μαΐου, δήλωσε ο Υπουργός ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση είχε αρχικά προτείνει μια πιο ήπια προσέγγιση για τους συγκεκριμένους νομούς, αλλά η απόφαση άλλαξε τελικά: «Στη συνάντηση (με τους ειδικούς) εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Με βάση αυτές τις απόψεις, ανακαλέσαμε την αρχική μας πρόταση και καταλήξαμε σε αυτήν», δήλωσε ο Nishimura για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει ένα κύμα πιο μολυσματικών στελεχών του ιού μόλις 10 εβδομάδες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Το σύστημα υγείας της χώρας αγγίζει τα όριά του, ενώ η προσπάθεια εμβολιασμού είναι η πιο αργή μεταξύ των προηγμένων χωρών με μόλις το 3% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί.

Στην Οσάκα, επίκεντρο του νέου κύματος κρουσμάτων της χώρας, οι νοσοκομειακές κλίνες έχουν σχεδόν γεμίσει και περίπου 17.000 άτομα με συμπτώματα περιμένουν στο σπίτι για θεραπεία: Τις τελευταίες εβδομάδες περισσότεροι από δώδεκα άνθρωποι έχουν πεθάνει προτού μπορέσουν να εισαχθούν στο νοσοκομείο. Το 96% των κλινών Covid-19 είναι κατειλημμένα.

Υπάρχουν φόβοι ότι η κρίση της Οσάκα θα μπορούσε να επαναληφθεί και αλλού στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου και του Τόκιο, της πρωτεύουσας η οποία θα φιλοξενήσει τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που αναβλήθηκαν πέρυσι.

«Σε σύγκριση με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο αριθμός των κλινών για σοβαρές περιπτώσεις στην Ιαπωνία είναι πολύ περιορισμένος», δήλωσε ο Yasutoshi Kido, καθηγητής στη μεταπτυχιακή Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οσάκα, προσθέτοντας ότι τα νοσοκομεία σταματούν θεραπείες για άτομα με καρκίνο και καρδιακές παθήσεις, ώστε να φροντίσουν ασθενείς με Covid-19.