Όχι μόνο οι μακρινοί μας πρόγονοί έτρωγαν υδατάνθρακες νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, αλλά μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι αμυλούχες τροφές μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Μια νέα μελέτη που ερευνά την ιστορία του ανθρώπινου στοματικού μικροβιώματος διαπίστωσε ότι οι Νεάντερταλ και οι πρώτοι άνθρωποι προσαρμόστηκαν στην κατανάλωση αμυλούχων τροφών τουλάχιστον πριν από 100.000 χρόνια νωρίτερα, πολύ παλαιότερα από ό,τι πιστεύαμε ως τώρα.

«Πιστεύουμε ότι βλέπουμε στοιχεία για μια πραγματικά αρχαία συμπεριφορά που μπορεί να ήταν μέρος της ανάπτυξης του ανθρώπινου εγκεφάλου», δήλωσε η ερευνήτρια Christina Warinner, από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ: «Είναι απόδειξη μιας νέας πηγής τροφίμων που οι πρώτοι άνθρωποι μπόρεσαν να αξιοποιήσουν, με τη μορφή ριζών, αμυλούχων λαχανικών και σπόρων».

Το στοματικό μικροβίωμα είναι μια κοινότητα μικροοργανισμών στο στόμα που βοηθούν στην προστασία από ασθένειες και προάγουν την υγεία.

Τα ευρήματα αποτελούν μέρος μιας επταετούς μελέτης που περιελάμβανε τη συνεργασία περισσότερων από 50 διεθνών επιστημόνων. Οι ερευνητές αναπαρήγαγάν το στοματικό μικροβίωμα ανθρώπων, πρωτευόντων θηλαστικών και Νεάντερταλ – ανάμεσά τους ενός ηλικίας 100.000 ετών, που πιστεύεται ότι είναι το παλαιότερο στοματικό μικροβίωμα που έχει μελετηθεί εις βάθος.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν την απολιθωμένη οδοντική πλάκα ανθρώπων και Νεάντερταλ και στη συνέχεια τη συνέκριναν με εκείνη χιμπατζήδων και τους γορίλων, τους πιο στενούς συγγενείς των πρώτων ανθρώπων. Δισεκατομμύρια θραύσματα DNA που διατηρήθηκαν στην απολιθωμένη πλάκα αναλύθηκαν γενετικά για την αναπαραγωγή των γονιδιωμάτων τους.

Οι ερευνητές εξεπλάγησαν όταν βρήκαν στελέχη στοματικών βακτηρίων που είναι ειδικά προσαρμοσμένα για να διαλύσουν το άμυλο. Οι Νεάντερταλ και οι πρώτοι άνθρωποι είχαν αυτά τα προσαρμοσμένα στο άμυλο στελέχη στην οδοντική τους πλάκα, αλλά τα περισσότερα από τα πρωτεύοντα θηλαστικά δεν είχαν σχεδόν κανένα.

«Φαίνεται να είναι ένα πολύ εξειδικευμένο ανθρώπινο εξελικτικό γνώρισμα», εξήγησε η Warinner στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα έχουν λογική γιατί για τις κοινωνίες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών σε όλο τον κόσμο, τα πλούσια σε άμυλο τρόφιμα όπως οι ρίζες, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι σημαντικές και αξιόπιστες πηγές διατροφής.

Επίσης, ο ανθρώπινος εγκέφαλος απαιτεί γλυκόζη ως θρεπτική πηγή και μόνο το κρέας δεν είναι αρκετό για να την παρέχει, δήλωσε η Warinner, οδηγώντας πιθανώς στην περαιτέρω ανάπτυξη του εγκεφάλου.