Αν αισθάνεστε νεότεροι απ’ όσο είστε, είναι πιθανόν να ζήσετε και περισσότερο, σύμφωνα με ερευνητές στη Γερμανία.
«Τα άτομα που αισθάνονται νεότερα από την ηλικία τους φαίνεται να ωφελούνται σε διάφορες πτυχές της ζωής τους», εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Markus Wettstein.
Εξετάζοντας περισσότερους από 5.000 μεσήλικες και ηλικιωμένους, η ομάδα του διαπίστωσε ότι το να νιώθει κάποιος νεότερος φαίνεται να δημιουργεί ένα προστατευτικό πεδίο ενάντια στο άγχος – και «η σύνδεση αυτή φαίνεται να είναι ωφέλιμη μέσω διαφόρων οδών», δήλωσε ο Wettstein, ο οποίος ήταν ερευνητής στο Γερμανικό Κέντρο Γεροντολογίας του Βερολίνου όταν διεξήχθη η μελέτη.
Αφενός, σημείωσε ότι η μείωση του στρες λόγω μιας νεανικής αυτοαντίληψης μπορεί να μεταφραστεί σε απτά φυσικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής της απειλής για συστηματική φλεγμονή.
Επίσης, μπορεί να διαμορφώσει τη συμπεριφορά κάποιου με θετικούς τρόπους που βοηθούν στη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας: «Άτομα που αισθάνονται νεότερα επιδεικνύουν περισσότερες συμπεριφορές θετικές για την υγεία – για παράδειγμα, μπορεί να είναι σωματικά πιο δραστήριοι από εκείνους που δεν αισθάνονται τόσο νέοι», εξήγησε ο Wettstein.
Επιπλέον, το να αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό του ως νεώτερο απ’ ό,τι είναι, μπορεί να είναι μια κινητήρια δύναμη για περισσότερη αυτοβελτίωση, δίνοντας στους ανθρώπους μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να ολοκληρώνουν τα πράγματα με επιτυχία και αποτελεσματικά – αυτού του είδους η αυτοπεποίθηση επίσης ωφελεί την υγεία μας.
Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν τα 64. Για πάνω από τρία χρόνια, απαντούσαν σε ερωτηματολόγια για το πόσο μεγάλοι ένιωθαν, πόσο άγχος είχν και πόσο καλά μπορούσαν να κάνουν βασικές καθημερινές δραστηριότητες, όπως περπάτημα, ντύσιμο και μπάνιο.
Συνολικά, όσοι ανέφεραν μεγαλύτερο άγχος έδειξαν επίσης μεγαλύτερη μείωση της ικανότητάς τους να εκτελούν αυτές τις συνήθεις δραστηριότητες και αυτή η σχέση γενικά βρέθηκε να είναι ισχυρότερη στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Όμως η σχέση μεταξύ άγχους και αδυναμίας σε καθημερινές δραστηριότητες ήταν ιδιαίτερα ασθενέστερη μεταξύ εκείνων που δήλωναν ότι ένιωθαν νεότεροι από την πραγματική ηλικία τους. Στην πραγματικότητα, όσο νεότερος αισθανόταν κάποιος σε σχέση με την ηλικία του, τόσο περισσότερο προστατευτικό όφελος φαινόταν να έχει.
Ένας αμερικανός ερευνητής που δεν συμμετείχε στη μελέτη σημείωσε ότι και προηγούμενες προσπάθειες διερεύνησης του ζητήματος φαίνεται να υποστηρίζουν τα ευρήματα της γερμανικής ομάδας: «Δεν το βρίσκω καθόλου περίεργο, δεδομένης της σημαντικής προηγούμενης έρευνας που έχει δείξει ότι το να νιώθεις νεότερος από την πραγματική ηλικία σου σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα δεικτών καλύτερης υγείας», δήλωσε ο Δρ Jim Maddux, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου George Mason.
«Το καινούριο που μας λέει αυτή η μελέτη είναι ότι φαίνεται να υπάρχει μια έμμεση οδός που το να αισθάνεσαι νεότερος σε κάνει να είσαι πιο υγιής – το ότι αυτή η αίσθηση φαίνεται να προστατεύει τους ανθρώπους από τις ανθυγιεινές επιπτώσεις του στρες», σημείωσε ο καθηγητής.