Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα εντοπίζει έναν ιό που εισβάλει στον οργανισμό, όπως ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2, στέλνει ομάδες αντισωμάτων για να αγκιστρωθούν επάνω του, εμποδίζοντας την ικανότητά του να προσκολλάται στα κύτταρα και επισημαίνοντάς τον για να του επιτεθούν και να τον καταστρέψουν άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού.
Τώρα, μια νέα έρευνα δείχνει με εντυπωσιακή λεπτομέρεια πώς λειτουργεί αυτή η διαδικασία σε άτομα που έχουν αναρρώσει επιτυχώς από τη νόσο Covid-19 και προσφέρει νέες πληροφορίες που θα βοηθήσουν άλλους ασθενείς.
Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες έχουν επικεντρωθεί σε ένα μέρος της ακίδας πρωτεΐνης του κορωνοϊού που χρησιμοποιεί για να συνδεθεί και να αποκτήσει πρόσβαση στα ανθρώπινα κύτταρα. Αυτό το τμήμα του κορωνοϊού προσκολλάται άμεσα στα κύτταρα ενός ατόμου για να τα μολύνει και είναι το τμήμα που οι ερευνητές έθεσαν ως στόχο στην ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων.
Τώρα, μια ομάδα με επικεφαλής τους Δρ Gregory Ippolito και Δρ Jason Lavinder, ανοσολόγους από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, εξέτασε προσεκτικά δείγματα αίματος από τέσσερα άτομα που ανάρρωσαν από Covid-19 και διαπίστωσε ότι τα περισσότερα από τα αντισώματα που δημιούργησε το σώμα τους για την καταπολέμηση της ασθένειας στοχεύουν στην πραγματικότητα άλλα μέρη της ακίδας του κορωνοϊού.
Στην πραγματικότητα, έως και το 80% των αντισωμάτων τους στοχεύουν σε μια άλλη περιοχή του σε σχήμα ομπρέλας θόλου της πρωτεΐνης, εξηγεί ο Δρ Ippolito – και είναι αυτό το μέρος της ακίδας πρωτεΐνης που μεταλλάσσεται συχνότερα. Οι μεταλλάξεις σε αυτήν την περιοχή είναι υπεύθυνες για πολλές από τις παραλλαγές του ιού που προκαλούν ανησυχία.
Αλλά μια άλλη μεγάλη ομάδα αντισωμάτων στοχεύει στο τμήμα της ακίδας που ονομάζεται υπομονάδα S2 – αυτό είναι καθησυχαστικό, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, επειδή αυτή είναι μια περιοχή που δεν μεταλλάσσεται συχνά, οπότε αν τα αντισώματα που αναγνωρίζουν τον ιό είναι σε θέση να την εξουδετερώσουν, θα πρέπει να προσφέρουν ένα επίπεδο προστασίας έναντι οποιασδήποτε παραλλαγής του ιού.
Δεν έχουν βρεθεί ακόμη αντισώματα που δεσμεύονται στην S2 και παρέχουν ισχυρή προστασία, αλλά ο Δρ Lavinder λέει ότι αν βρεθούν, θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στην επόμενη γενιά εμβολίων και ενισχυτικών δόσεων που ίσως χρειαστεί να αναπτυχθούν για να αντιμετωπίσουν παραλλαγές του κορωνοϊού. Θα μπορούσαν μάλιστα να ανοίξουν τον δρόμο για ένα εμβόλιο που θα παρέχει προστασία έναντι όλων των κοροναϊών, όχι μόνο του SARS-CoV-2.