Άλλο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας, υπογράμμισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα. Η κ. Παπαευαγγέλου στάθηκε στο γεγονός ότι όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι η κατάσταση πηγαίνει προς το καλύτερο, αλλά και ότι χρειάζεται πολύ προσοχή καθώς καταγράφονται και εξάρσεις στην περιφέρεια:

«Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας εμφανίζει σταθερά πτωτική πορεία κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, με αισιόδοξα μηνύματα από τους δείκτες που παρακολουθούμε. Την εβδομάδα που πέρασε είχαμε μείωση στο ποσοστό θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων, στον αριθμό των νέων εισαγωγών, τόσο σε απλές κλίνες, όσο και σε κλίνες ΜΕΘ-COVID, ενώ και οι θάνατοι μειώθηκαν σημαντικά.

»Ο δείκτης Rt στην επικράτεια, με βάση τους πιο σκληρούς και πιο αξιόπιστους δείκτες, είναι 0,83. Ταυτόχρονα όμως, σήμερα βλέπουμε πια ξεκάθαρα ποιο είναι το αποτύπωμα από το Πάσχα.

»Έχουμε αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων σε αρκετές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, πιθανά να σχετίζεται και με το αυξημένο testing. Σημαντική επιβάρυνση παρατηρείται στη Δυτική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα της Αιτωλοακαρνανίας.

»Επιπλέον, το μήνυμα των επιδημιολογικών δεδομένων είναι σαφές. Βλέπουμε πολλές επιδημιολογικές εξάρσεις, κυρίως σε νησιά όπως είναι η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Κέρκυρα, η Νάκος και η Σκιάθος.

»Χαρακτηριστικό όλων αυτών των μικρών επιδημιολογικών «εκρήξεων» είναι η νεαρή ηλικία των κρουσμάτων, που αφορούν σε άτομα ηλικίας 20 έως 36 ετών με αποτέλεσμα την πτώση της μέσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων από τα 44 στα 40 χρόνια.

»Είναι σαφές, λοιπόν, ότι οι νέοι μας πήγαν να δουν τους δικούς τους και κάποιοι μετέφεραν τον ιό από την Αθήνα και από άλλες μεγαλουπόλεις στις περιοχές καταγωγής τους, πολλές από τις οποίες ακόμα και πριν το Πάσχα είχαν μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

»Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης, τα περισσότερα κρούσματα αποδίδονται σε ενδοοικογενειακή μετάδοση και σε συναθροίσεις. Ακριβώς επειδή τα νέα κρούσματα στις περιοχές αυτές αφορούν κυρίως σε νεαρούς ενήλικες, δεν παρατηρούμε συνοδό αύξηση των νοσηλειών και επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

»Όλοι οι κάτοικοι, όμως, στις περιοχές αυτές, πρέπει να ενημερωθούν, ιδιαίτερα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Όσοι είναι πάνω από 30 ετών ή είναι άτομα με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτή την περίοδο, αφού λόγω της διασποράς του ιού στις κοινότητες αυτές μπορεί και να κολλήσουν».