Μια καλή ταινία μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από απλή ψυχαγωγία – μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να αισθανθούμε πιο προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ζωής και να γίνουμε καλύτεροι, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αυτός μπορεί να είναι και ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι επιλέγουν μερικές φορές ταινίες με δύσκολα θέματα ή ταινίες που τους στεναχωρούν, όπως λένε οι ερευνητές.

«Οι σημαντικές ταινίες βοηθούν πραγματικά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες στη ζωή τους και τους βοηθούν να επιδιώξουν πιο σημαντικούς στόχους», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Jared Ott, μεταπτυχιακός φοιτητής στην επικοινωνία στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Πολλές μελέτες έχουν εξετάσει πώς αντιδρούν οι άνθρωποι σε ταινίες σε εργαστηριακές συνθήκες, δήλωσε ο συν-συγγραφέας Michael Slater, καθηγητής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο, όμως αυτή σχεδιάστηκε για να εξετάσει πώς οι ταινίες επηρεάζουν τους ανθρώπους στον «πραγματικό κόσμο».

Για τη μελέτη, οι ερευνητές δημιούργησαν δύο λίστες με 20 ταινίες του Χόλιγουντ που γυρίστηκαν μετά το 1985 και είχαν λάβει υψηλή βαθμολογία μεταξύ των θεατών. Η μία λίστα περιείχε ταινίες όπως τα «Hotel Rwanda», «Η Λίστα του Σίντλερ» και «Slumdog Millionaire» – τις οποίες ο ιστότοπος IMDb περιγράφει ως αιχμηρές, με νόημα ή ότι εμπνέουν. Η άλλη λίστα περιελάμβανε ταινίες αυτό που οι ερευνητές περιέγραψαν ως με «λιγότερο νόημα» ναύλο, όπως «Ο Ρατατούης» και το «Pulp Fiction».

Σχεδόν 1.100 ενήλικες στρατολογήθηκαν online για να λάβουν τη μία ή την άλλη λίστα και στη συνέχεια να αναφέρουν ποιες ταινίες είχαν δει. Εν συνεχεία τους ζητήθηκε να ολοκληρώσουν μια έρευνα σχετικά με μία από αυτές τις ταινίες, την οποία επέλεξαν τυχαία οι ερευνητές.

Οι άνθρωποι που θυμήθηκαν μια σημαντική ταινία ήταν πιο πιθανό να πουν ότι η ταινία τους βοήθησε να κατανοήσουν τις δυσκολίες της ζωής. Οι σημαντικές ταινίες είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να βοηθήσουν τους θεατές να δεχτούν την ανθρώπινη κατάσταση, ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι συμμετέχοντες που θυμούνταν τις σημαντικές ταινίες ήταν επίσης πιο πιθανό να λένε ότι η ταινία τους έδωσε κίνητρο να γίνουν καλύτεροι, να κάνουν καλά πράγματα για άλλους ανθρώπους και να αναζητήσουν αυτό που έχει σημασία στη ζωή.

Βασικά στοιχεία αυτών των ταινιών ήταν η ευγένεια, το μείγμα ευτυχίας και θλίψης, το συναισθηματικό τους εύρος και η ικανότητά τους να κάνουν τους ανθρώπους να εμπνέονται από αυτές.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ωστόσο ότι είναι δυνατό να βρούμε νόημα ακόμη και στις ταινίες που είναι περισσότερο διασκεδαστικές παρά πηγή έμπνευσης.

«Διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι ένιωθαν ότι μπορούν να κατανοήσουν τις δυσκολίες στη ζωή τους καλύτερα, όταν θυμόταν μια ταινία που επικεντρωνόταν σε αξίες που ήταν σημαντικές για αυτούς», δήλωσε ο Slater: «Αυτό συνέβη ακόμη και όταν η ταινία ταξινομήθηκε στις λιγότερο σημαντικές ταινίες».

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Mass Communication and Society.