Την αλλαγή της στρατηγικής για τον εμβολιασμό όσων έχουν ήδη νοσήσει από τον κορωνοϊό αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως δείχνει πρόσφατη έρευνα, οι πολίτες αυτοί προστατεύονται επαρκώς με μία μόνο δόση του εμβολίου για τουλάχιστον 13 μήνες.

Αναλυτικά, όσα είπε η καθηγήτρια στην ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την πανδημία:

«Πριν λίγες ημέρες προδημοσιεύτηκε στο BMJ μία πολυκεντρική μελέτη. Προέρχεται από ερευνητικά κέντρα της Γαλλίας και του Στρασβούργου, με τίτλο «Τα αντισώματα του SARS-CoV-2 παραμένουν μέχρι 13 μήνες και μειώνουν τον κίνδυνο της επαναλοίμωξης».

»Η μελέτη, και είναι σημαντικό, είναι προοπτική και συμπεριέλαβε 1.309 άτομα που ανήκουν στους επαγγελματίες υγείας που νόσησαν από κορονοϊό και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν.

»Μελετήθηκε η κινητική των αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού και για τις δύο βασικές πρωτεΐνες, την πρωτεΐνη Spike S και το πυρινοκαψίδιο, η πρωτεΐνη N.

»Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Είναι η πρώτη μελέτη που τεκμηριώνει την παραμονή εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά φυσική λοίμωξη για ένα χρόνο και την κατά 96% μείωση του κινδύνου επαναλοίμωξης.

»Παράλληλα, καλύπτονται με τα αντισώματα από την φυσική λοίμωξη και μεταλλάξεις, όπως του βρετανικού στελέχους και κάποια από το νοτιοαφρικανικό.

»Στην ίδια μελέτη η χορήγηση μιας δόσης εμβολίου αποτέλεσε, προκάλεσε μάλλον, εντονότατη αντισωματική ανταπόκριση. Εξουδετερωτικά αντισώματα, μία αντίδραση που βλέπουμε στους επαναληπτικούς, όπως λέμε, εμβολιασμούς, στις αναμνηστικές δόσεις, ενώ αυτά τα αντισώματα από το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικά και στις συνήθεις μεταλλάξεις.

»Υπενθυμίζεται ότι υπήρξαν και υπάρχουν μελέτες και από τη χώρα μας, με μικρότερο αριθμό συμμετεχόντων που έχουν δείξει ανάλογα αποτελέσματα, δηλαδή σημαντική κατακόρυφη αύξηση των αντισωμάτων σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

»Αυτό ήταν και το κίνητρο η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να τροποποιήσει τις πρώτες συστάσεις που είχε διατυπώσει για τον εμβολιασμό των ατόμων που έχουν νοσήσει και να υπενθυμίσω ότι οι αρχικές συστάσεις ήταν μετά τη νόσηση να γίνουν δύο δόσεις εμβολίου.

»Επομένως, η τωρινή σύσταση είναι μετά από φυσική νόσηση να γίνεται μια δόση εμβολίου, η οποία παίζει το ρόλο επαναληπτικής δόσης

»Έτσι, δύο επιχειρήματα που επικαλούνται συνήθως οι διστακτικοί για τους εμβολιασμούς, δηλαδή ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει για πολύ χρόνο ή το εμβόλιο δεν είναι χρήσιμο αφού καταργείται η αποτελεσματικότητά του με τις μεταλλάξεις, καταλαβαίνετε ότι δεν ευσταθούν.

»Να θυμηθούμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια μάς προστατεύουν σχεδόν 100% από τη σοβαρή νόσο και το θάνατο και σε σημαντικό βαθμό προστατεύουν και για όλες τις μεταλλάξεις που μέχρι σήμερα μας έχουν απασχολήσει».