Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υποστήριξε ότι τα πλούσια κράτη θα πρέπει να μην προχωρήσουν σε σχέδια εμβολιασμού των παιδιών και αντ’ αυτού να δωρίσουν αυτά τα εμβόλια κατά της Covid-19 σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, μέσω της πρωτοβουλίας Covax – ένα διεθνές πρόγραμμα για τη χορήγηση εμβολίου σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

«Καταλαβαίνω γιατί ορισμένες χώρες θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά και τους εφήβους τους, αλλά τώρα τους παροτρύνω να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους και αντ’ αυτού να δωρίσουν αυτά τα εμβόλια στην Covax», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, σε συνέντευξη Τύπου.

Αν και ο επικεφαλής του ΠΟΥ δεν ανέφερε συγκεκριμένα τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι μία από τις χώρες που ενέκριναν πρόσφατα το εμβόλιο Pfizer / BioNTech για εφήβους.

Ο Δρ Tedros ανέφερε ότι μόνο το 3% των εμβολίων που έχουν παραχθεί έχει πάει σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και ότι σε πολλά μέρη οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη – περίπου 1,26 δισεκατομμύρια έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως.

Το CDC, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αναφέρει ότι έχουν χορηγηθεί 268,4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το 46,8% του συνολικού πληθυσμού της χώρας να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση. Στην Ε.Ε. οι δόσεις που έχουν χορηγηθεί ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια και το ποσοστό των ενηλίκων που έχουν εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση φτάνει το 38,8%.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ υπογράμμισε ότι η πανδημία έχει κοστίσει τη ζωή σε 3,3 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και ότι υπάρχει κίνδυνος «το δεύτερο έτος αυτής της πανδημίας να είναι πολύ πιο θανατηφόρο από το πρώτο».

Εξήγησε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την Ινδία, όπου οι θάνατοι ξεπερνούν τους 4.000 την ημέρα. Ωστόσο, και άλλα κράτη της Ασίας έχουν αύξηση κρουσμάτων, όπως το Νεπάλ, το Βιετνάμ, η Καμπότζη, η Ταϊλάνδη και η Σρι Λάνκα.

«Οι φτωχότερες χώρες του κόσμου αναρωτιούνται αν οι πλούσιες χώρες εννοούν πραγματικά αυτά που λένε όταν μιλούν για αλληλεγγύη», είπε τον περασμένο Μάρτιο σε ομιλία του στον ΠΟΥ: «Η άνιση διανομή εμβολίων δεν είναι απλώς ηθικά εξοργιστική. Είναι επίσης οικονομικά και επιδημιολογικά αυτοκαταστροφική».