Στη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων για πρώτη φορά κάτω από τα 40 χρόνια, αλλά και στην αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην καθιερωμένη ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα. Αναλυτικά, ο Υπουργός ανέφερε:

«Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε πάντα από τον Καθηγητή τον κύριο Τσιόδρα, ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος μέχρι χθες ήταν 2.040 επιβεβαιωμένα κρούσματα την ημέρα.

»Η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι τα 39 έτη, πέφτοντας για πρώτη φορά κάτω από τα 40 έτη.

»Είναι εμφανές πώς μετακυλίεται σιγά-σιγά σε νεότερες ηλικίες ο μέσος όρος και η μετάδοση της νόσου. Αύξηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρουσιάζουν κρούσματα, λοιπόν, στις νεότερες ηλικιακές ομάδες. Ο δείκτης θετικότητας όμως, έχει υποχωρήσει και υποχωρεί σταθερά κάτω από το 4%, την τελευταία εβδομάδα βρίσκεται στο 3,8%.

»Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, τα ενεργά κρούσματα σήμερα στη χώρα είναι  21.136. Περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους έχουν σύμφωνα με την Επιτροπή μας, οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Αττικής, Θεσσαλίας και Νοτίου Αιγαίου.

»Την εβδομάδα που μας πέρασε αύξηση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα παρουσίασαν οι Περιφέρειες του Βόρειου Αιγαίου, των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης και της Ηπείρου.

»Θα ήθελα να πάω στους εμβολιασμούς μας. Από την αρχή της Επιχείρησης “Ελευθερία” και μέχρι σήμερα το μεσημέρι, έχουν πραγματοποιηθεί 4.554.868 εμβολιασμοί.

»Σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε τα 4.615.000 εμβολιασμούς, αλλά και το 1,7 εκατομμύρια συμπολιτών μας που έχουν ολοκληρώσει ήδη τον εμβολιασμό τους, ενώ την Παρασκευή θα περάσουμε τα 3.000.000 συμπολιτών μας που έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση.

»Να τονίσω ότι πλέον κλείνουμε 2 εβδομάδες που ξεπερνάμε καθημερινά τους 103.000 εμβολιασμούς. Μία δυναμική που θα αυξάνεται συνεχώς και θα κορυφωθεί το μήνα Ιούνιο.

»Κάτι που ξεκάθαρα αποτυπώνεται και στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο των εμβολιασμών ανά 100.000 κατοίκους, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data – πάνω από εμάς μόνο η Μάλτα, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο.

»Επίσης, στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, η Ελλάδα με 16,1% είναι στην πέμπτη θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».