Η πρόοδος κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού παραμένει «εύθραυστη» και πρέπει να αποφεύγονται τα διεθνή ταξίδια, προειδοποίησε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη, αλλά τόνισε ότι τα εγκεκριμένα εμβόλια είναι αποτελεσματικά ενάντια στις παραλλαγές του ιού που προκαλούν ανησυχία.

«Αυτή τη στιγμή, εν όψει μιας συνεχούς απειλής και μιας νέας αβεβαιότητας, πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί και να επανεξετάσουμε ή να αποφύγουμε τα διεθνή ταξίδια», δήλωσε ο Δρ Hans Kluge, προσθέτοντας ότι «θύλακες αυξανόμενης μετάδοσης» στη Γηραιά Ήπειρο θα μπορούσαν γρήγορα να εξαπλωθούν.

Η λεγόμενη παραλλαγή της Ινδίας, η οποία μπορεί να είναι πιο μεταδοτική, έχει πλέον εντοπιστεί σε τουλάχιστον 26 από τις 53 χώρες που ανήκουν στη δικαιοδοσία του ΠΟΥ Ευρώπης, όπως δήλωσε ο Δρ Kluge κατά την εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου του Οργανισμού.

Ωστόσο, σημείωσε ότι τα εγκεκριμένα εμβόλια είναι και αποτελεσματικά κατά του νέου στελέχους του κορωνοϊού: «Όλες οι παραλλαγές του ιού που προκαλεί την Covid-19 οι οποίες έχουν εμφανιστεί μέχρι τώρα, ανταποκρίνονται στα διαθέσιμα, εγκεκριμένα εμβόλια», δήλωσε ο Δρ Kluge, προσθέτοντας ότι όλες οι παραλλαγές του κορωνοϊού μπορούν να ελεγχθούν εξίσου καλά με τα ίδια μέτρα δημόσιας υγείας και κοινωνικής προστασίας που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι τώρα στον κόσμο.

Μέχρι στιγμής μόνο το 23% των ανθρώπων στην περιοχή ευθύνης του ΠΟΥ Ευρώπης (που είναι διαφορετική από την Ε.Ε.) έχουν λάβει μία τουλάχιστον δόση εμβολίου, με μόλις το 11% να έχει κάνει και τις δύο δόσεις, δήλωσε ο Δρ Kluge, καθώς προειδοποίησε τους πολίτες να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί: «Τα εμβόλια μπορεί να είναι ένα φως στο τέλος του τούνελ, αλλά δεν θα πρέπει να τυφλωθούμε από αυτό το φως», είπε.

Στην Ε.Ε. έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα περισσότεροι από 206 εκατομμύρια εμβολιασμοί – το 39,6% των ενηλίκων κατοίκων έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, ενώ το 16,5% έχει ανοσοποιηθεί πλήρως. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ελλάδα είναι 33,5% και 19,3%.