Περισσότεροι από 600.000 έφηβοι ηλικίας 12 έως 15 έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19, όπως δήλωσε η διευθύντρια του CDC –του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ- Δρ Rochelle Walensky κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης σχετικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας.

Οι εμβολιασμοί πραγματοποιήθηκαν σε μόλις μία εβδομάδα από τη στιγμή που το CDC ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer για αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Στις ΗΠΑ των 328 εκατομμυρίων κατοίκων πραγματοποιούνται από 1,5 έως και 2 εκατομμύρια εμβολιασμοί την ημέρα, από τη στιγμή που το εμβολιαστικό πρόγραμμα έγινε προτεραιότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Συνολικά, περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια έφηβοι ηλικίας 12 έως 17 έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής. Ο γιος μου ήταν ένας από αυτούς», είπε η Δρ Walensky.

Η κυβέρνηση Biden δίνει έμφαση στους εμβολιασμούς εφήβων ως νέα προτεραιότητα και κλειδί για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, αν και ο ΠΟΥ διαφωνεί με τη στρατηγική αυτή.

«Το μήνυμά μου προς τους νέους, φυσικά, είναι απλό: “Εμβολιαστείτε”. Είτε έχετε τελειώσει το σχολείο, είτε ακόμη μαθητής ή στο κολέγιο, είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε τώρα», δήλωσε ο Andy Slavitt, σύμβουλος της κυβέρνησης για την Covid-19.

Μέχρι στιγμής, μόνο το εμβόλιο της Pfizer μπορεί να χορηγηθεί σε άτομα κάτω των 18 ετών στις ΗΠΑ. Το εμβόλιο εγκρίθηκε αρχικά για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω τον περασμένο Δεκέμβριο και στις 12 Μαΐου για άτομα ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Η χρήση των εμβολίων των Moderna και Janssen (Johnson & Johnson) επιτρέπεται μόνο σε άτομα άνω των 18 ετών, αν και οι δύο εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι αναπτύσσουν εμβόλιο και για νεότερους.

Η Δρ Walensky ανέφερε επίσης ενθαρρυντικά στατιστικά για την πορεία της πανδημίας στις ΗΠΑ:

-Τη Δευτέρα, το CDC ανέφερε 17.724 νέα κρούσματα – τον χαμηλότερο αριθμό από τον περασμένο Ιούνιο.

-Ο μέσος εβδομαδιαίος όρος εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι 3.500, μια μείωση σχεδόν 18% από την προηγούμενη περίοδο 7 ημερών.

-Ο μέσος όρος των ημερήσιων θανάτων την τελευταία εβδομάδα έχει μειωθεί σε 546, το χαμηλότερο νούμερο από τον Μάρτιο του 2020.