Μια σπάνια λοίμωξη από μύκητα χτυπάει τους ασθενείς με Covid-19 στην Ινδία, με αποτέλεσμα τα φάρμακα που την αντιμετωπίζουν να βρίσκονται σε έλλειψη.

Η μουκορμύκωση ή απλώς «μαύρος μύκητας» αντιμετωπίζεται με αμφοτερικίνη Β, ένα αντιμυκητιστιακό φάρμακο το οποία κατασκευάζεται από πολλές ινδικές φαρμακευτικές εταιρείες.

Όμως λόγω της ξαφνικής ζήτησης βρίσκεται σε έλλειψη, με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί πλέον στη μαύρη αγορά, ενώ συγγενείς ασθενών κάνουν εκκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να βρουν την ουσία για τους αγαπημένους τους.

Οι γιατροί λένε ότι η λοίμωξη θα μπορούσε να προκαλείται από τη χρήση στεροειδών σε σοβαρά ασθενείς με Covid-19. Η μουκορμύκωση προκαλείται συνήθως από την έκθεση σε μύκητες που βρίσκονται συνήθως στο χώμα, τα φυτά, την κοπριά και τα χαλασμένα φρούτα και λαχανικά.

Επηρεάζει τη ρινική κοιλότητα, τον εγκέφαλο και τους πνεύμονες και μπορεί να είναι επικίνδυνη για διαβητικούς ή σοβαρά ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους, όπως ασθενείς με καρκίνο ή άτομα με HIV / AIDS. Πολλοί ασθενείς πηγαίνουν για θεραπεία αργά, όταν έχουν ήδη χάσει την όρασή τους και οι γιατροί πρέπει να αφαιρέσουν χειρουργικά το μάτι για να εμποδίσουν τη μόλυνση να φτάσει στον εγκέφαλο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας της πολιτείας Μαχαράστρα, ο Rajesh Tope, δήλωσε ότι υπήρχαν 1.500 κρούσματα μουκορμύκωσης στην πολιτεία, η οποίο είναι μία από τις χειρότερα πληγείσες στο δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα. Έως και 52 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της μουκορμύκωσης στην πολιτεία.

Αλλά και αξιωματούχοι υγείας στην πολιτεία Γκουτζαράτ ανέφεραν ότι περίπου 900 περιπτώσεις μαύρου μύκητα είχαν αναφερθεί τον περασμένο μήνα.

Ο ιδιοκτήτης ενός μεγάλου φαρμακείου στο Ουτάρ Πραντές δήλωσε ότι παλιότερα η αμφοτερικίνη Β ήταν εύκολα διαθέσιμη, αλλά είχε γίνει δύσκολο να προμηθευτεί νέες παρτίδες από τότε που η ζήτηση αυξήθηκε κατακόρυφα πριν από τρεις εβδομάδες.

Η αμφοτερικίνη Β θα πρέπει να χορηγείται με ενδοφλέβια ένεση καθημερινά για έως και οκτώ εβδομάδες σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με μουρκομύκωση.