Καθώς από αυτήν την εβδομάδα ξεκινάει η διάθεση των δωρεάν self-test σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα -θα προμηθεύονται δύο, ένα για την εβδομάδα 24/5-30/5 και ένα για την εβδομάδα 31/5-6 Ιουνίου- η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέρθηκε στη χρησιμότητα των self-test στον έλεγχο της πανδημίας, αλλά και στα στοιχεία για τον δείκτη θετικότητας στη χώρα. Αναλυτικά, η καθηγήτρια ανέφερε:

«Μόνο την περασμένη εβδομάδα είχαμε περίπου 6.500 νέα κρούσματα που διαγνώστηκαν, όταν ασυμπτωματικοί συνάνθρωποί μας έκαναν self-test. Σημαντικό δηλαδή ποσοστό των νέων κρουσμάτων διαγνώστηκε μέσω αυτής της νέας εξέτασης.

»Το τεράστιο όφελος των αυτοδιαγνωστικών τεστ επιβεβαιώνεται κάθε εβδομάδα. Από τις 8 Απριλίου μέχρι και σήμερα, έχουν διαγνωστεί χάρις σε αυτή τη χρήση του τεστ περισσότερα από 19.000 συνάνθρωποί μας που δεν γνώριζαν ότι είχαν μολυνθεί. Η έγκαιρη διάγνωση τούς έδωσε τη δυνατότητα να προστατεύσουν την οικογένειά τους, τους συναδέλφους τους, αλλά και τους φίλους τους.

»Είναι, λοιπόν, κατανοητό ότι τα αυτοδιαγνωστικά τεστ συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της διασποράς του ιού μέσα στα σπίτια, αλλά και στους εργασιακούς χώρους. Είδαμε δε στην πράξη ότι δουλεύουν καλά. Μόλις 0,2% βγαίνουν θετικά, που στην πλειοψηφία τους επιβεβαιώνονται και στη συνέχεια με επανεξέταση σε δομές υγείας.

»Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, επί συνόλου περίπου 50.000 τεστ που γίνονται καθημερινά σε μονάδες υγείας, ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας παραμένει σταθερά χαμηλός και κάτω από 4%.

»Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που διενεργούν οι κινητές μονάδες υγείας του ΕΟΔΥ, μέσω των rapid test, συνεχίζονται σε όλη τη χώρα και η θετικότητα είναι 1,6%.

»Όμως, εντυπωσιάζουν τα αποτελέσματα που κάποιες περιοχές τόσο στην Αττική, όσο και σε άλλες περιοχές, ενδεικτικά μόνο θα αναφέρω την Πτολεμαΐδα, την Ξάνθη ή την Κόρινθο, που η θετικότητα είναι σημαντικά υψηλότερη από το μέσο όρο της επικράτειας και καμιά φορά ξεπερνάει και το 3% και το 7%, υποδεικνύοντάς μας ότι υπάρχουν αρκετές περιοχές σε όλη την επικράτεια με μικροεξάρσεις της επιδημίας.

»Επισημαίνεται, λοιπόν, ότι σε όλες αυτές τις περιοχές οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς είναι εξαιρετικά δυσάρεστο τώρα που έχουμε πάρει όλοι μία ανάσα να δούμε εκ νέου να επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα σε περιοχές που εμφανίζουν σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.

»Τώρα δε που ξεκίνησε και ο τουρισμός, παρακολουθούμε με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και την εξέλιξη των εισαγόμενων κρουσμάτων στη χώρα μας, που παραμένει προς το παρόν σταθερά χαμηλός στο 0,31% του συνόλου των κρουσμάτων».