Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη πλήττεται από την έλλειψη εμβολίων κατά του κορωνοϊού, το Χονγκ Κονγκ ίσως αναγκαστεί σύντομα να πετάξει εκατομμύρια δόσεις επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί πολίτες πρόθυμοι να εμβολιαστούν προτού αυτές λήξουν.

Η πόλη των 7,5 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει αγοράσει αρκετές δόσεις τωμ εμβολίων της Pfizer και της κινέζικης Sinovac, για να εμβολιάσει ολόκληρο τον πληθυσμό της, αλλά μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί μόνο 2,1 εκατομμύρια δόσεις από τα τέλη Φεβρουαρίου που ξεκίνησε το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Ο Thomas Tsang, πρώην υπεύθυνος του Κέντρου Προστασίας της Υγείας και μέλος της κυβερνητικής επιτροπής για τον εμβολιασμό προειδοποίησε ότι υπήρχε ακόμη μόνο ένα «παράθυρο» τρίμηνης διάρκειας για τη χρήση της πρώτης παρτίδας εμβολίων της Pfizer, τα οποία πρέπει να αποθηκεύονται σε χαμηλές θερμοκρασίες και να χρησιμοποιούνται εντός έξι μηνών.

«Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά την ημερομηνία λήξης και τα κοινοτικά κέντρα εμβολιασμού, σύμφωνα με το παρόν σχέδιο, θα σταματήσουν να λειτουργούν μετά τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Tsang: «Όλος ο κόσμος αγωνίζεται για να βρει εμβόλια και δεν είναι σωστό να μπορούμε να αγοράζουμε ένα εμβόλιο εν μία νυκτί και να το αφήνουμε ανεκμετάλλευτο. Αυτές οι δόσεις που έχουμε είναι μάλλον οι μόνο που θα έχουμε για το υπόλοιπο του έτους».

Παράγοντες όπως η δυσπιστία των πολιτών του Χονγκ Κονγκ στην κινεζική αλλά και την τοπική κυβέρνηση, η παραπληροφόρηση και η αδυναμία των αρχών να δώσουν την αίσθηση της έκτακτης ανάγκης, είναι μεταξύ των αιτιών του προβλήματος.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου το 19% των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ έχουν λάβει την πρώτη δόση, ενώ το 13,8% έχει εμβολιαστεί πλήρων. Περίπου το 56,5% όλων των χορηγηθέντων δόσεων είναι της Pfizer.

Η διστακτικότητα για τον εμβολιασμό αποτελεί σημαντικό ζήτημα σε αρκετές χώρες που είχαν σχετική επιτυχία στον έλεγχο της εξάπλωσης της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως της Αυστραλίας, της Ταϊβάν και άλλων στον Ειρηνικό και τη Νοτιοανατολική Ασία.