Ακόμη και ένα ποτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προβλημάτων καρδιακού ρυθμού σε άτομα με κολπική μαρμαρυγή, σύμφωνα με μια καινοτόμο έρευνα που παρουσιάστηκε σε πρόσφατη συνάντηση του American College of Cardiology.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο στρατολόγησαν 100 άτομα με κολπική μαρμαρυγή, τα οποία έπιναν αλκοόλ τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Οι συμμετέχοντες ήταν εξοπλισμένοι με αισθητήρα για να παρακολουθείται ο καρδιακός τους ρυθμός, καθώς και ένα βραχιόλι αστραγάλου που μπορούσε να ανιχνεύει το αλκοόλ μέσω του δέρματος – σαν αυτά που χρησιμοποιούνται για τους καταδικασμένους σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Κάθε φορά που οι συμμετέχοντες στην έρευνα κατανάλωναν αλκοόλ, πατούσαν ένα κουμπί στον αισθητήρα για να σηματοδοτήσουν τη χρονική στιγμή που έπιναν το ποτό τους. Το βραχιόλι στον αστράγαλο και οι εξετάσεις αίματος στις 2 και 4 εβδομάδες χρησίμευσαν για να επιβεβαιώσουν τη χρονική σφραγίδα.

Ο κίνδυνος για ένα επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής ήταν υψηλότερος εντός 3-4 ωρών από την κατανάλωση αλκοόλ, αλλά διαρκούσε έως και 9 ώρες. Ο κίνδυνος μεγάλωνε όσο περισσότερο αλκοόλ έπιναν οι συμμετέχοντες.

«Υπάρχει ποσότητα αλκοόλ που είναι ασφαλής; Δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε ένα τέτοιο όριο, αν και υπάρχει η σημαντική σημείωση ότι δεν μελετήσαμε τον γενικό πληθυσμό, αλλά άτομα που είχαν διαγνωστεί προηγουμένως με κολπική μαρμαρυγή», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Gregory M. Marcus, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

«Είναι ένας καταπληκτικός σχεδιασμός έρευνας και αντιμετωπίζει πραγματικά αυτό το πρόβλημα, διότι εδώ και πολλά χρόνια είχαμε περιορισμένα αποτελέσματα από μελέτες παρατήρησης και όλους τους περιορισμούς που τις συνοδεύουν. Αλλά αυτό, νομίζω, είναι ένα πολύ σαφές αποτέλεσμα», δήλωσε ο Δρ Dhanunjaya Lakkireddy κατά τη διάρκεια συζήτησης των αποτελεσμάτων.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που έδειξε άμεσο κίνδυνο τις ώρες αμέσως μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

«Εάν θέλετε πραγματικά να κάνετε ό,τι μπορείτε για να αποφύγετε την κολπική μαρμαρυγή, πιθανότατα θα πρέπει να απέχετε από το αλκοόλ ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσετε την κατανάλωσή του στο ελάχιστο δυνατό», συμβούλευσε ο Δρ Gregory M. Marcus.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι «ένας από τους λόγους για τους οποίους προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις αρρυθμίες είναι και για να βοηθήσουμε στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι ένα ποτήρι καλό κρασί – μπορεί να είναι σημαντικό για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων».