Με την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ιαπωνία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο σε λιγότερο από 2 μήνες, η ακύρωση των Αγώνων «μπορεί να είναι η ασφαλέστερη επιλογή», ​​σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine.

«Με λιγότερο από 2 μήνες έως ότου ανάψει η Ολυμπιακή Φλόγα, η ακύρωση των Αγώνων μπορεί να είναι η ασφαλέστερη επιλογή», σύμφωνα με το άρθρο που γράφτηκε από τους ειδικούς στη δημόσια υγεία καθηγητές Michael Osterholm και Lisa Brosseau από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, Annie Sparrow από την Ιατρική Σχολή Icahn στη Νέα Υόρκη και Robert Harrison από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

«Συγκεντρωνόμαστε γύρω από τη Φλόγα, επειδή αναγνωρίζουμε την αξία των πραγμάτων που μας συνδέουν πάνω από την αξία των πραγμάτων που μας χωρίζουν», έγραψαν: «Για να έρθουμε κοντά με ασφάλεια, πιστεύουμε ότι απαιτείται επείγουσα δράση για να προχωρήσουν αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες».

Τον Ιούλιο, περίπου 11.000 αθλητές και 4.000 προσωπικό υποστήριξης από περισσότερες από 200 χώρες θα συγκεντρωθούν για περισσότερο από δύο εβδομάδες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Έναν μήνα αργότερα, άλλοι 5.000 αθλητές και προσωπικό θα παραβρεθούν για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Οι αθλητές έχουν οδηγίες από την Οργανωτική Επιτροπή να έχουν τις δικές τους μάσκες, ενθαρρύνονται αλλά δεν απαιτείται να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 και θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ σε συγκεκριμένες φάσεις μετά την άφιξή τους στην Ιαπωνία.

Ωστόσο, η Ιαπωνία έχει πλέον περισσότερα από 70.000 ενεργά κρούσματα και υπάρχουν 19 εκατομμύρια ενεργά κρούσματα παγκοσμίως, σημείωσαν οι συγγραφείς του άρθρου. Κυκλοφορούν παραλλαγές του ιού και η διαθεσιμότητα εμβολίων διαφέρει από χώρα σε χώρα – για παράδειγμα, λιγότερο από το 5% του πληθυσμού της Ιαπωνίας έχει εμβολιαστεί, όπως έγραψαν.

Η Pfizer προσφέρθηκε να παρέχει εμβόλια δωρεάν σε όλους τους αθλητές, αλλά περισσότερες από 100 χώρες δεν έχουν εγκρίνει ακόμη το εμβόλιο της εταιρείας. Μερικοί αθλητές μπορεί επίσης να επιλέξουν να μην εμβολιαστούν, επειδή μπορεί να ανησυχούν ότι οι ελαφρές παρενέργειες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απόδοσή τους.

«Αν και αρκετές χώρες έχουν εμβολιάσει τους αθλητές τους, οι έφηβοι ηλικίας μεταξύ 15 και 17 ετών δεν μπορούν να εμβολιαστούν στις περισσότερες χώρες», έγραψαν επίσης οι συγγραφείς του άρθρου.

Οι συγγραφείς πρότειναν στον ΠΟΥ να συγκαλέσει αμέσως επιτροπή έκτακτης ανάγκης με εμπειρογνώμονες δημόσιας υγείας για να δημιουργήσει μια προσέγγιση διαχείρισης κινδύνων, όπως συνέβη όταν ο ιός Ζίκα εξαπλώθηκε στη Βραζιλία πριν από τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2016.