Ο αριθμός των αδελφών ενός ατόμου αλλά και η σειρά με την οποία γεννήθηκε μπορεί να συνδέονται με τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και θνησιμότητα, σύμφωνα με μια μελέτη που εξέτασε 2,68 εκατομμύρια ανθρώπους στη Σουηδία.

Το να είναι κάποιος το πρώτο παιδί της οικογένειας και να έχει ένα ή δύο μικρότερα αδέλφια μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, καθώς ο κίνδυνος θανάτου και ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά συμβάντα είναι ελαφρά χαμηλότερος από ό,τι για εκείνους που δεν έχουν άλλα αδέλφια.

Όμως, η μελέτη διαπίστωσε ότι το να έχει κάποιος περισσότερα από δύο νεότερα αδέλφια μπορεί προκαλέσει εξασθένηση αυτού του οφέλους ή ακόμη και να το μετατρέψει σε παράγοντα αυξημένου κινδύνου, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο BMJ Open.

Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει τη σειρά γέννησής τους ή τα αδέλφια του, φυσικά, αλλά ο Peter Nilsson, καθηγητής κλινικής καρδιαγγειακής έρευνας στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι το οικογενειακό ιστορικό δεν αφορά μόνο γενετική, αλλά αφορά επίσης τους κοινωνικούς δεσμούς και τις πρώτες επιρροές στη ζωή.

Ο μειωμένος κίνδυνος θνησιμότητας σε σύγκριση με τα μικρότερα αδέλφια, είπε, μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι νέοι γονείς μπορούν να επικεντρωθούν πλήρως στην υγεία και την ασφάλεια του πρωτότοκου.

«Οι γονείς προσπαθούν να επιβλέπουν τα πάντα, αλλά τα επόμενα παιδιά έχουν λιγότερη επίβλεψη, οπότε μπορεί να τείνουν να έχουν πιο κακές συνήθειες όπως η χρήση καπνού και αλκοόλ, σε σχέση με το πρώτο», είπε ο Nilsson – συμπεριφορές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συνολική διάρκεια ζωής και την υγεία της καρδιάς.

Για τη μελέτη, ο καθηγητής και οι συνάδελφοί του στράφηκαν στις μεγάλες και λεπτομερείς βάσεις δεδομένων ασθενών της Σουηδίας για να δουν πώς σχετιζόταν η σειρά γέννησης και ο αριθμός των αδελφών με μη θανατηφόρα στεφανιαία και καρδιαγγειακά συμβάντα και με τη θνησιμότητα.

Μεταξύ 1,32 εκατομμυρίων γυναικών, σε σύγκριση με εκείνες που ήταν μοναχοπαίδια, οι πρωτότοκες είχαν ελαφρώς μειωμένη θνησιμότητα και μικρότερο καρδιακό κίνδυνο.

Αλλά όταν οι ερευνητές εξέτασαν μόνο την υγεία της καρδιάς, χωρίς να εξετάσουν ασθένειες των αιμοφόρων αγγείων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος των γυναικών αυξήθηκε, έως και 17%, αν είχαν άλλα δύο ή περισσότερα μικρότερα αδέλφια. Ομοίως, ο κίνδυνος για καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως καρδιακή προσβολή, αυξήθηκε κατά περίπου 3% εάν είχαν τέσσερα ή περισσότερα αδέλφια.

Μεταξύ των 1,36 εκατομμυρίων ανδρών στη μελέτη, ο κίνδυνος θνησιμότητας μειώθηκε επίσης, έως και 9%, για τα παιδιά που είχαν τουλάχιστον ένα νεότερο αδελφό σε σύγκριση με τους άνδρες χωρίς αδέλφια. Όμως, οι άνδρες που ήταν οι μεγαλύτεροι από τουλάχιστον τέσσερα παιδιά είχαν αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, έως και 10%, ενώ οι άνδρες με ένα έως τρία μικρότερα αδέλφια είχαν ελαφρώς μειωμένο κίνδυνο.