Η ανοσία στον νέο κορωνοϊό θα μπορούσε να διαρκέσει για τουλάχιστον έναν χρόνο – και πιθανώς πολύ περισσότερο, ιδιαίτερα μετά τον εμβολιασμό.

Δύο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβλήθηκαν από την Covid-19, ανάρρωσαν και αργότερα εμβολιάστηκαν μπορεί να μην χρειάζονται δεύτερη δόση εμβολίου – αυτή είναι και η στρατηγική της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών στην Ελλάδα. Όσοι δεν μολύνθηκαν ποτέ από τον κορωνοϊό και εμβολιάστηκαν πλήρως μπορεί να χρειαστούν μια «αναμνηστική» δόση στο μέλλον.

Και οι δύο μελέτες εξέτασαν άτομα που είχαν εκτεθεί στον κορωνοϊό περίπου πριν από έναν χρόνο. Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ορισμένα ανοσοκύτταρα μπορεί να επιβιώσουν στον μυελό των οστών ατόμων που μολύνθηκαν και αργότερα εμβολιάστηκαν. Αυτά τα ανοσοκύτταρα μπορούν να δημιουργούν αντισώματα όποτε χρειάζεται – αν έρθουν δηλαδή ξανά σε επαφή με τον κορωνοϊό.

Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο bioRxiv, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα κύτταρα μνήμης Β μπορούν να αναπτυχθούν και να ενισχυθούν για τουλάχιστον 12 μήνες μετά από μια αρχική μόλυνση. Ωστόσο, αυτή η μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.

«Οι μελέτες είναι σύμφωνες με το αυξανόμενο σώμα στοιχείων που υποδηλώνει ότι η ανοσία που προκαλείται από μόλυνση και εμβολιασμό για τον SARS-CoV-2 φαίνεται να είναι μακροχρόνια», σημείωσε ο Δρ Scott Hensley, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανία που δεν συμμετείχε η έρευνα.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 77 άτομα σε διαστήματα τριών μηνών, ξεκινώντας περίπου έναν μήνα μετά τη μόλυνσή τους. Από αυτούς, έξι νοσηλεύτηκαν, ενώ οι υπόλοιποι είχαν ήπια συμπτώματα. Τα επίπεδα των αντισωμάτων στο αίμα τους μειώθηκαν απότομα μετά τη μόλυνση, αλλά τα κύτταρα μνήμης Β παρέμειναν στον μυελό των οστών.

Μεταξύ 19 δειγμάτων, τα 15 είχαν ανιχνεύσιμα κύτταρα μνήμης Β περίπου 7 μήνες μετά τη μόλυνση – κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι μια μειοψηφία δεν δημιουργεί μακροχρόνια ανοσία. Η διαπίστωση υποστηρίζει την ιδέα ότι και τα άτομα που έχουν αναρρώσει από Covid-19 θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο bioRxiv, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 63 άτομα που ανάρρωσαν από Covid-19 περίπου έναν χρόνο πριν. Οι περισσότεροι είχαν ήπια συμπτώματα και 26 είχαν αργότερα λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου των Pfizer ή Moderna. Τα εξουδετερωτικά αντισώματα, τα οποία αποτρέπουν την επαναμόλυνση ήταν αμετάβλητα για 6-12 μήνες σε εκείνους που είχαν εμβολιαστεί.

Καθώς τα κύτταρα μνήμης Β ωρίμασαν και εξελίχθηκαν, ήταν επίσης σε θέση να εξουδετερώσουν ορισμένες παραλλαγές του ιού, όπως βρήκαν οι ερευνητές. Εκείνοι που δεν είχαν εμβολιαστεί είχαν χαμηλότερη δραστηριότητα εξουδετέρωσης έναντι όλων των μορφών του ιού, ιδιαίτερα έναντι της παραλλαγής Β.1.351 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που είχαν περάσει Covid-19 και είχαν εμβολιαστεί μπορεί να μην χρειάζονται αναμνηστική δόση, αλλά εκείνοι που μόνο έχουν μολυνθεί από τον ιό ή μόνο έχουν εμβολιαστεί μπορεί τελικά να χρειάζονται.