Το Περού σχεδόν τριπλασίασε τον επίσημο απολογισμών θανάτων από Covid-19 σε 180.764, μετά από επίσημη αναθεώρηση των στοιχείων, καθιστώντας τη χώρα την πλέον πληγείσα με βάση τον αριθμό θανάτων σε σχέση με τον πληθυσμό , σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Το Περού είναι μεταξύ των χωρών της Λατινικής Αμερικής που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, με τα νοσοκομεία να είναι γεμάτα και τη ζήτηση για οξυγόνο να ξεπερνά τη διαθεσιμότητα.

Η κυβέρνηση εξήγησε ότι ενημερώνει τον αριθμό των θανάτων, που ήταν 69.342 ως την Κυριακή, εν μέρει λόγω της έλλειψης τεστ που δυσκόλευαν την επιβεβαίωση εάν ένα άτομο είχε πεθάνει εξαιτίας του ιού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Johns Hopkins, η Ουγγαρία είχε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από Covid-19 ως ποσοστό του πληθυσμού, περίπου 300 ανά 100.000 άτομα. Με τον ενημερωμένο αριθμό θανάτων, όμως, το Περού ξεπερνάει τους 500 θανάτους από Covid-19 ανά 100.000 ανθρώπους.

«Πιστεύουμε ότι είναι καθήκον μας να δημοσιοποιούμε αυτές τις ενημερωμένες πληροφορίες», δήλωσε η Πρωθυπουργός του Περού, Violeta Bermúdez, σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία ανακοίνωσε τα αποτέλεσματα της αναθεώρησης.

«Ένας σημαντικός αριθμός θανάτων δεν ταξινομήθηκε ως προκαλούμενος από την Covid-19», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Óscar Ugarte. Ο Ugarte εξήγησε ότι προηγουμένως μόνο εκείνοι που είχαν ήδη κάνει θετικό τεστ θεωρούνταν ότι πέθαναν από τον ιό, αλλά έκτοτε έχουν ενσωματωθεί και άλλα κριτήρια.

Ερωτήματα σχετικά με τον αριθμό των νεκρών στο Περού υπήρχαν από τις αρχές της πανδημίας: Σκηνές με νεκροταφεία που δεν είχαν πλέον χώρο για ταφές και νοσοκομεία που χρησιμοποιούσαν κοντέινερ-ψυγεία για να λειτουργήσουν ως πρόχειρα νεκροτομεία έδειχναν ότι η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη από ό,τι έδειχναν τα επίσημα στοιχεία.

Στη Λατινική Αμερική, η Βραζιλία έχει τον υψηλότερο συνολικό αριθμό θανάτων από Covid-19 με περισσότερους από 450.000 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας. Με βάση τον πληθυσμό, ωστόσο, ο κατά κεφαλήν αριθμός θανάτων του Περού είναι υπερδιπλάσιος, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία.