Μια πόλη της Βραζιλίας κατέγραψε πτώση κατά 95% στους θανάτους από Covid-19 μετά τον εμβολιασμό σχεδόν όλων των ενήλικων κατοίκων της, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η Σεράνα των 45.000 κατοίκων, είδε τα κρούσματα να μειώνονται ραγδαία μετά από τον μαζικό εμβολιασμό των κατοίκων της με το κινεζικό εμβόλιο CoronaVac για ερευνητικούς λόγους. Η ομάδα των επιστημόνων σημείωσε ότι ακόμη και όσοι δεν είχαν εμβολιαστεί προστατεύονταν λόγω της μειωμένης κυκλοφορίας του ιού.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η πανδημία μπορεί να ελεγχθεί μετά τον πλήρη εμβολιασμό του 75% των ενηλίκων.

Η Βραζιλία έχει πληγεί σκληρά από την πανδημία, καταγράφοντας περίπου 463.000 θανάτους. Η εκστρατεία εμβολιασμού προχωρά αργά λόγω έλλειψης εμβολίων, ενώ ο μέσος όρος των καθημερινών θανάτων και κρουσμάτων παραμένει υψηλός, εξαιτίας της άρνησης της κυβέρνησης Bolsonaro να λάβει μέτρα.

Το πείραμα της Σεράνα, στη νοτιοανατολική πολιτεία του Σάο Πάολο, πραγματοποιήθηκε μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου από το Instituto Butantan, το οποίο παράγει το εμβόλιο CoronaVac που αναπτύχθηκε από την κινέζικη Sinovac Biotech.

Η πόλη χωρίστηκε σε τέσσερις περιοχές για να καθοριστεί το όριο που απαιτείται για τον περιορισμό του ιού. Η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι ο στόχος επιτεύχθηκε αφότου τρεις περιοχές ή περίπου το 75% του πληθυσμού άνω των 18 ετών, είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Όταν τελικά το 95% των ενηλίκων εμβολιάστηκε πλήρως, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

-Οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 95%

-Οι νοσηλείες μειώθηκαν κατά 86%

-Τα συμπτωματικά περιστατικά μειώθηκαν κατά 80%

Ο Ricardo Palacios, διευθυντής έρευνας στο Instituto Butantan, δήλωσε ότι το ποσοστό-κλειδί για τους εμβολιασμούς ήταν το 75%: «Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα είναι ότι μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία χωρίς να χρειαστεί να εμβολιάσουμε ολόκληρο τον πληθυσμό», εξήγησε.

Σημείωσε επίσης ότι υπήρξε μείωση του αριθμού των κρουσμάτων μεταξύ παιδιών και εφήβων που δεν είχαν εμβολιαστεί, κάτι που δείχνει ότι ίσως δεν υπάρχει ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών.

Τα αποτελέσματα του πειράματος θα μπορούσαν να δώσουν νέα ώθηση στο CoronaVac, το οποίο χρησιμοποιείται από δεκάδες αναπτυσσόμενες χώρες. Υπήρξαν κάποιες αμφιβολίες για το εμβόλιο, καθώς κλινικές δοκιμές στη Βραζιλία, την Ινδονησία και την Τουρκία έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητά του κυμαίνεται από 50% έως 90%.