Η Seiko Hashimoto, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο –οι οποίοι ήταν να διεξαχθούν το 2020- απέκλεισε την ακύρωση ή την περαιτέρω αναβολή των Αγώνων, παρά τις ανησυχίες σχετικά με τη διοργάνωση μιας τόσο μεγάλης παγκόσμιας εκδήλωσης κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας.

«Δεν μπορούμε να τους αναβάλουμε ξανά», είπε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Nikkan Sports.

Τα γκάλοπ στην Ιαπωνία δείχνουν συστηματικά ότι η πλειοψηφία των πολιτών της χώρας θέλει να ακυρωθούν ή έστω να αναβληθούν για άλλη μια φορά οι Αγώνες. Όμως και η πλειοψηφία του μητροπολιτικού συμβουλίου του Τόκιο έχει την ίδια άποψη.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Yoshihide Suga είναι πιθανό να πραγματοποιήσει ακόμη και πρόωρες εκλογές μετά τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, όντας αποφασισμένος να προχωρήσει στη διοργάνωση, ακόμη και αν αυτό σημάνει την πτώση της κυβέρνησής του στη συνέχεια.

Αρκετές πόλεις που πρόκειται να φιλοξενήσουν προπονήσεις ή εκδηλώσεις για τους Αγώνες εκφράζουν όλο και μεγαλύτερες αντιδράσεις, εν μέσω ανησυχιών ότι αθλητές, συνοδοί και επισκέπτες από άλλες χώρες θα μεταδώσουν τον ιό και τις παραλλαγές του και θα εξαντλήσουν τις δυνατότητες του εθνικού συστήματος υγείας της χώρας.

Η τοπική κυβέρνηση της πόλης Ότα έχει κατακλειστεί από διαμαρτυρίες κατοίκων εναντίον της απόφασης να δοθεί προτεραιότητα στους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 στο προσωπικό της πόλης και των ξενοδοχείων που φιλοξενούν Αυστραλούς αθλητές που προετοιμάζονται για τους Αγώνες στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Αν και η Ιαπωνία έχει αποφύγει τις εξάρσεις της πανδημίας με τα εκατομμύρια κρούσματα που υπέστησαν πολλά άλλα κράτη, οι νέες λοιμώξεις αυξάνονται σημαντικά κατά το τελευταίο κύμα της πανδημίας. Συνολικά, η χώρα καταγράφει περισσότερα από 746.000 κρούσματα και περισσότερους από 13.000 θανάτους.

Ο Δρ Shigeru Omi, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της χώρας, δήλωσε σε κοινοβουλευτική επιτροπή την Τετάρτη ότι «δεν είναι φυσιολογικό» να διοργανώνουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες εν μέσω της τρέχουσας κατάστασης της πανδημίας στη χώρα και του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων.