Το τάι τσι, η ήπιας εξάσκησης πολεμική τέχνη που βασίζεται στον διαλογισμό και στη ροή των κινήσεων, λειτουργεί όπως η αερόβια άσκηση και η προπόνηση με αντίσταση στην επίτευξη ορισμένων οφελών για την υγεία, όπως η μείωση της περιφέρειας της μέσης και η βελτίωση της χοληστερόλης, σύμφωνα με νέα ευρήματα.

Τα αποτελέσματα μιας τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής που δημοσιεύτηκαν στο Annals of Internal Medicine δείχνουν ότι τα άτομα που δυσκολεύονται να κάνουν αερόβια άσκηση μπορούν να έχουν κάποια από τα οφέλη της κάνοντας τάι τσι.

Η μελέτη περιελάμβανε περίπου 550 ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω στο Χονγκ Κονγκ στους οποίους είχε ανατεθεί τυχαία να ασχοληθούν με το τάι τσι, την αεροβική άσκηση με προπόνηση με αντίσταση ή να μην κάνουν κανένα πρόγραμμα άσκησης για 12 εβδομάδες. Όλοι οι άνδρες είχαν περιφέρεια μέσης μεγαλύτερη από 90 εκατοστά και οι γυναίκες μεγαλύτερη από 80 εκατοστά.

Το πρόγραμμα τάι τσι περιελάμβανε τρεις συνεδρίες διάρκειας 1 ώρας την εβδομάδα, με εκπαιδευτή. Εκείνοι που συμμετείχαν στην ομάδα αερόβιας άσκησης έκαναν τρεις φορές την εβδομάδα ένα πρόγραμμα άσκησης με γρήγορο περπάτημα και προπόνηση με αντίσταση, επίσης με εκπαιδευτή.

Οι ερευνητές μέτρησαν τις αλλαγές στην περιφέρεια της μέσης, τα επίπεδα χοληστερόλης και το βάρος για περίπου 9 μήνες. Όσοι δεν ασκούνταν είχαν μικρή αλλαγή στην περιφέρεια της μέσης. Σε σύγκριση με την ομάδα που δεν ασκήθηκε, η περιφέρεια μέσης των ατόμων στις δύο ομάδες άσκησης μειώθηκε – κατά 1,8 εκατοστά στην ομάδα του τάι τσι και κατά 1,3 εκατοστά στην ομάδα που έκανε γρήγορο περπάτημα και προπόνηση με αντίσταση.

Και οι δύο ομάδες άσκησης είχαν επίσης μεγαλύτερη μείωση στο σωματικό βάρος και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, καθώς και αύξηση της λεγόμενης «καλής» χοληστερόλης, σε σύγκριση με την ομάδα χωρίς άσκηση. Όλες αυτές οι βελτιώσεις διήρκεσαν περίπου 9 μήνες στην ομάδα του τάι τσι, όμως η βελτίωση στα επίπεδα χοληστερόλης δεν κράτησε εξίσου στην ομάδα που έκανε γρήγορο περπάτημα.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις επιπτώσεις στην αρτηριακή πίεση και στο επίπεδο σακχάρου στο αίμα, αλλά δεν βρήκαν διαφορές μεταξύ των ομάδων.

Τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι τα άτομα με μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης θα πρέπει να στραφούν στο τάι τσι, λέει ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ Parco Siu, PhD, επικεφαλής του τμήματος Κινησιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ. Δείχνουν ότι το τάι τσι είναι μια καλή επιλογή άσκησης.

«Αυτά είναι καλά νέα για μεσήλικες και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που μπορεί να αποφεύγουν τη συμβατική άσκηση», σημείωσε.