Ο αριθμός των ατόμων στη Μεγάλη Βρετανία που πάσχουν από συμπτώματα μακράς Covid-19 περισσότερο από ένα χρόνο μετά την αρχική τους λοίμωξη από τον κορωνοϊό αυξήθηκε κατακόρυφα.

Νέα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS) δείχνουν ότι ο αριθμός των ασθενών με συμπτώματα που επιμένουν ακόμη και μετά από 12 μήνες αυξήθηκε από 70.000 τον Μάρτιο σε 376.000 τον Μάιο.

Συνολικά, το ONS σημείωσε ότι περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι είχαν συμπτώματα μακράς Covid-19 – δηλαδή συμπτώματα που διαρκούν περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες μετά την αρχική ανάρρωση από τον κορωνοϊό- από την αρχή της πανδημίας.

Οι επιπτώσεις της μακράς Covid-19 αναφέρεται ότι επηρέασαν τις καθημερινές δραστηριότητες 650.000 ανθρώπων, με 192.000 από αυτούς να υποστηρίζουν ότι η ικανότητά τους να ανταπεξέρχονται στις καθημερινές δραστηριότητες έγινε πολύ περιορισμένη.

Η κόπωση ήταν το πιο κοινό σύμπτωμα που αναφέρθηκε, καθώς επηρεάστηκαν από αυτήν 547.000 άτομα. Περίπου 405.000 άτομα ανέφεραν δύσπνοια, ενώ 313.000 είχαν μυϊκούς πόνους, ακόμη και μετά την ανάρρωσή τους. Επίσης, 285.000 άνθρωποι, δήλωσαν ότι είχαν δυσκολία συγκέντρωσης.

Σύμφωνα με το ONS, ο επιπολασμός της μακράς Covid-19 ήταν υψηλότερος σε πολίτες μεταξύ 35 και 69 ετών.

Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να επηρεαστούν από τους άνδρες, μαζί με εκείνους που ζουν σε πιο υποβαθμισμένες περιοχές, όπως και το προσωπικό που εργάζεται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής περίθαλψης. Πολλές από αυτές τις ομάδες είναι γνωστό ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μια ανασκόπηση περισσότερων από 300 μελετών από ειδικούς του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγεία (NIHR) τον Μάρτιο προειδοποίησε ότι η μακρά Covid-19 θα μπορούσε να σημαίνει για ορισμένους σημαντική ασθένεια και βλάβη οργάνων που οδηγούν σε εξουθενωτικά συμπτώματα και αναπηρία.

Μερικοί ασθενείς εμφάνισαν αρνητικές επιδράσεις στον εγκέφαλό τους, ενώ άλλοι υπέφεραν από θρόμβωση και φλεγμονή. Οι ειδικοί προειδοποίησαν επίσης ότι υπήρχαν ενδείξεις ότι ορισμένοι μακροχρόνιοι ασθενείς Covid-19 στην πραγματικότητα χειροτέρευαν.