Η κυβέρνηση Biden κυκλοφόρησε ένα προκαταρκτικό σχέδιο διανομής εμβολίων κατά της Covid-19 σε άλλες χώρες, το οποίο περιλαμβάνει αποστολές στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία και δίνει προτεραιότητα τόσο στους συμμάχους της χώρας όσο και στις χώρες που αντιμετωπίζουν εξάρσεις της πανδημίας, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο στόχος μας για κοινή χρήση των εμβολίων μας είναι να τερματίσουμε την πανδημία παγκοσμίως», δήλωσε ο Jake Sullivan, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης: «Θέλουμε να σώσουμε ζωές και να αποτρέψουμε μεταλλάξεις που μας θέτουν σε κίνδυνο. Αλλά ίσως πιο σημαντικά, το κάνουμε επειδή αυτό ακριβώς είναι το σωστό».

«Χάρη στην εφευρετικότητα των Αμερικανών επιστημόνων και την αποφασιστικότητα και τη δέσμευσή τους στον αμερικανικό λαό, είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε και τους άλλους. Έτσι, θα βοηθήσουμε τους άλλους», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden έχει δεσμευτεί να χαρίσει 80 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος αυτού του μήνα σε άλλες χώρας. Από τα πρώτα 25 εκατομμύρια, τα οποία θα αποσταλούν τις επόμενες εβδομάδες, περίπου 19 εκατομμύρια θα πάνε στην πρωτοβουλία COVAX, ένα πρόγραμμα που βοηθά την παροχή εμβολίων σε οικονομικά ασθενείς και ευάλωτες χώρες.

«Έχουμε λάβει αιτήματα από όλο τον κόσμο και υπολογίσαμε πολλούς σημαντικούς παράγοντες για την απόφασή μας σχετικά με τον τρόπο χορήγησης αυτών των πρώτων 25 εκατομμυρίων εμβολίων», δήλωσε ο Sullivan: «Αυτοί οι παράγοντες περιελάμβαναν την επίτευξη παγκόσμιας κάλυψης, την ανταπόκριση σε ξεσπάσματα της πανδημίας και άλλες ειδικές καταστάσεις και ανάγκες δημόσιας υγείας και τη βοήθεια σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες που μας έχουν ζητήσει εμβόλια».

Τα υπόλοιπα 6 εκατομμύρια των δόσεων θα διατεθούν σε έναν συνδυασμό φίλων και γειτόνων των ΗΠΑ, αλλά και χωρών που έχουν έξαρση κρουσμάτων, όπως το Μεξικό, ο Καναδάς, η Ινδία, η Κολομβία, η Γουατεμάλα και η Νότια Κορέα. Άλλες χώρες που θα παραλάβουν εμβόλια περιλαμβάνουν την Ουκρανία, το Κοσσυφοπέδιο, την Αϊτή, τη Γεωργία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Ιράκ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Οι 80 εκατομμύρια δόσεις που θα δοθούν είναι από όλα τα εγκεκριμένα στις ΗΠΑ εμβόλια, δηλαδή των Pfizer, Moderna και Janssen. Άλλες 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca θα εξαχθούν μόλις ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δώσει το πράσινο φως για χρήση του στις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνουν τις προσπάθειες εμβολιασμού των κατοίκων τους- ως τώρα έχουν γίνει 297 εκατομμύρια εμβολιασμοί.