Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε έγκριση για τη διάθεση μιας συσκευής που θα βοηθήσει στη διάγνωση διαταραχών του φάσματος του αυτισμού σε παιδιά ηλικίας από 18 μηνών έως 5 ετών που παρουσιάζουν πιθανά συμπτώματα.

Το Cognoa ASD Diagnosis Aid είναι ένα πρόγραμμα λογισμικού βασισμένο στη μηχανική εκμάθηση που λαμβάνει πληροφορίες από γονείς και ειδικούς υγειονομικής περίθαλψης για να βοηθήσει τους γιατρούς να αξιολογήσουν εάν ένα παιδί κινδυνεύει να βρεθεί στο φάσμα του αυτισμού.

Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει κοινωνικές, επικοινωνιακές και συμπεριφορικές δυσκολίες και επηρεάζει περίπου 1 στα 54 παιδιά. Είναι δύσκολο να διαγνωστεί επειδή δεν υπάρχει ιατρικό τεστ για τη διάγνωσή του. Αντ’ αυτού, οι γιατροί πρέπει να εξετάσουν το ιστορικό και τη συμπεριφορά του παιδιού για να κάνουν τη διάγνωση.

Πολλά παιδιά δεν διαγιγνώσκονται με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού μέχρι αργότερα στην παιδική ηλικία, γεγονός που σε ορισμένες περιπτώσεις καθυστερεί τη θεραπεία και την έγκαιρη επέμβαση. Ο αυτισμός μπορεί να ανιχνευθεί μετά από 18 μήνες, αλλά η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 4,3 χρόνια, σύμφωνα με την FDA.

«Όσο νωρίτερα μπορεί να γίνει η διάγνωση, τόσο πιο γρήγορα μπορούν να ξεκινήσουν οι στρατηγικές παρέμβασης και οι κατάλληλες θεραπείες», ανέφερε σε δήλωσή του ο Δρ Jeff Shuren, διευθυντής του Κέντρου Συσκευών και Ακτινολογικής Υγείας της FDA: «Η σημερινή άδεια κυκλοφορίας παρέχει ένα νέο εργαλείο για τη διάγνωση παιδιών με αυτισμό».

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του Cognoa ASD Diagnosis Aid δοκιμάστηκε σε μια κλινική δοκιμή 425 ασθενών. Για την έρευνα, οι ειδικοί συνέκριναν τις διαγνωστικές αξιολογήσεις που έγιναν από τη συσκευή με αυτές που έγιναν από μια ομάδα κλινικών εμπειρογνωμόνων που χρησιμοποίησαν την τρέχουσα τυπική διαδικασία για τη διάγνωση διαταραχών του φάσματος του αυτισμού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συσκευή συμφώνησε με τα συμπεράσματα της ομάδας των ειδικών στο 81% των ασθενών που έλαβαν θετική διάγνωση. Για όσους έλαβαν αρνητική διάγνωση, η συσκευή συμφωνούσε με τα συμπεράσματα της ομάδας των ειδικών στο 98% των ασθενών.

Το Cognoa ASD Diagnosis Aid έχει τρία βασικά συστατικά. Το ένα είναι μια εφαρμογή για κινητά και απευθύνεται στους γονείς, ώστε να απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με τα προβλήματα συμπεριφοράς του παιδιού και να ανεβάζουν βίντεό του. Το δεύτερο είναι ένα portal ανάλυσης των βίντεο από ειδικούς. Τέλος, υπάρχει ακόμη ένα portal για παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο τους επιτρέπει να εισάγουν απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με προβλήματα συμπεριφοράς, να παρακολουθούν τις πληροφορίες που παρέχονται από τους γονείς και να ελέγχουν αναφορές των αποτελεσμάτων.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα εμφανίστηκε σε 15 από τα 303 άτομα της μελέτης και ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα εμφανίστηκε σε 1 στα 122 άτομα με αυτισμό.

Η FDA υπογράμμισε ότι η συσκευή έχει σχεδιαστεί μόνο για να βοηθήσει τους γιατρούς να διαγνώσουν τον αυτισμό και όχι για να κάνει διάγνωση από μόνη της.