Μια νέα θεραπεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, η πρώτη εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, έχει πάρει έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.
Το μονοκλωνικό αντίσωμα aducanumab στοχεύει στην υποκείμενη αιτία του Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή άνοιας, παρά στα συμπτώματά της.
Αρκετές οργανώσεις σχετικά με τη νόσο χαιρέτισαν τα νέα, αλλά οι επιστήμονες είναι διχασμένοι για τον πιθανό αντίκτυπο της θεραπείας, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής.
Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δήλωσε στην ανακοίνωσή της για την έγκριση του φαρμάκου ότι «υπάρχουν ουσιαστικά στοιχεία που δείχνουν ότι το aducanumab μειώνει τις εναποθέσεις πρωτεϊνης β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο» και ότι αυτό «είναι λογικά πιθανό να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς».
Τον Μάρτιο του 2019, η διεθνής κλινική δοκιμή του aducanumab, στην οποία συμμετείχαν περίπου 3.000 ασθενείς, σταμάτησαν, όταν η ανάλυση έδειξε ότι το φάρμακο, που χορηγείται ως μηνιαία έγχυση, δεν ήταν καλύτερο να επιβραδύνει την επιδείνωση των προβλημάτων μνήμης και σκέψης από το εικονικό φάρμακο.
Αλλά αργότερα μέσα στη χρονιά, η εταιρεία Biogen που το παρασκευάζει ανέλυσε περισσότερα δεδομένα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το φάρμακο λειτουργούσε, όταν να χορηγούνταν σε υψηλότερες δόσεις. Η εταιρεία είπε επίσης ότι επιβραδύνει σημαντικά τη γνωστική παρακμή.
Το aducanumab στοχεύει τη β-αμυλοειδή, μια πρωτεΐνη που σχηματίζει μη φυσιολογικές εναποθέσεις στον εγκέφαλο των ατόμων με Αλτσχάιμερ, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να προκαλέσουν άνοια.
Πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πιστεύεται ότι πάσχουν από Αλτσχάιμερ, με τα περισσότερα να είναι ηλικίας άνω των 65 ετών.
Η επιστημονική κοινότητα μοιάζει διχασμένη για το φάρμακο: Ενώ ορισμένοι ειδικοί χαιρέτισαν την έγκρισή του, χαρακτηρίζοντάς την ορόσημο για εκατομμύρια ασθενείς με Αλτσχάιμερ, άλλοι πιστεύουν ότι το φάρμακο θα έχει μόνο οριακά οφέλη.
Κατά την τελευταία δεκαετία, περισσότερες από 100 πιθανές θεραπείες του Αλτσχάιμερ έχουν απορριφθεί, καθώς δεν φάνηκαν να έχουν πραγματικά οφέλη.