Το να ξυπνάμε νωρίς μπορεί να έχει περισσότερα οφέλη από το να μας βοηθήσει να έχουμε περισσότερο χρόνο για να τακτοποιήσουμε εκκρεμότητες και να τελειώνουμε με υποχρεώσεις: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το να ξυπνάς νωρίς κάθε μέρα μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση από προβλήματα ψυχικής υγείας και όσοι είναι πρωινοί τύποι είναι λιγότερο πιθανό να έχουν κατάθλιψη.

Πώς μπορούμε να αλλάξουμε πρόγραμμα όμως, αν είμαστε βραδινοί τύποι; Ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές για να τα καταφέρουμε.

  1. Με το μαλακό
    Είναι δελεαστικό να βουτήξετε κατευθείαν στα βαθιά, αλλά έχετε συνηθίσει στο ξενύχτι, μην περιμένετε να συνηθίσετε εύκολα να ξυπνάτε στις 6 το πρωί. Προσπαθήστε να αλλάξετε το βιολογικό σα ρολόι αργά, ρυθμίζοντας το ξυπνητήρι σας να χτυπάει κάθε μέρα πέντε λεπτά νωρίτερα, μέχρι να φτάσετε την επιθυμητή ώρα.
  2. Μακριά και αγαπημένοι
    Ένα κλασικό κόλπο για να σηκωθείτε από το κρεβάτι, είναι να βάζετε το ξυπνητήρι μακριά σας. Επειδή είστε αναγκασμένοι να πετάξετε το πάπλωμα και να σηκωθείτε από το κρεβάτι για να το απενεργοποιήσετε, αφαιρείτε από τον νυσταγμένο εαυτό σας την ευκαιρία να πατήσει το «snooze» και να ξανακοιμηθείτε.
  3. Μπράβο μου!
    Συχνά, με το που ξυπνάμε αρχίζουμε να τρέχουμε για να ετοιμαστούμε αμέσως για τη δουλειά. Έχοντας όμως επιπλέον χρόνο το πρωί, μπορούμε να απολαύσουμε κάτι που μας ευχαριστεί – είτε ένα πλούσιο πρωινό και έναν καφέ με την ησυχία μας είτε τη γυμναστική που δεν προλαβαίνουμε μέσα στη μέρα. Δώστε στον εαυτό σας ένα κίνητρο που θα κάνει το πρωινό ξύπνημα να αξίζει.
  4. Φως, περισσότερο φως
    Το φως λειτουργεί ως φυσικό σήμα για να ξυπνήσει το σώμα μας. Ενώ το φως του ηλιοβασιλέματος αναγκάζει το σώμα μας να απελευθερώσει μελατονίνη, την ορμόνη που μας βοηθάει να κοιμηθούμε, το δυνατό φως της ημέρας δίνει στο σώμα μας το σήμα για δράση. Αφήστε ανοιχτές τις κουρτίνες και το φυσικό φως θα κάνει το ξύπνημα ευκολότερο.
  5. Να είστε συνεπείς
    Το να κοιμάστε και να ξυπνάτε κάθε μέρα την ίδια ώρα είναι το κλειδί για να γίνετε πρωινοί τύποι, οπότε βεβαιωθείτε ότι δεν θα κοιμάστε μέχρι το μεσημέρι τα σαββατοκύριακα. Κατά μέσο όρο, απαιτείται περισσότερο από δύο μήνες για να γίνει μια νέα συμπεριφορά αυτόματη συνήθεια, οπότε μην ανησυχείτε αν δυσκολεύεστε τις πρώτες εβδομάδες: δείτε την αλλαγή ως μαραθώνιο, όχι ως σπριντ.