Τα κρούσματα δάγκειου πυρετού μειώθηκαν κατά 77% σε μια πρωτοποριακή έρευνα που στοχεύει στα κουνούπια που μεταδίδουν την ασθένεια. Επιστήμονες χρησιμοποίησαν κουνούπια μολυσμένα με ειδικά βακτήρια που μειώνουν την ικανότητα του εντόμου να μεταδίδει τον δάγκειο πυρετό.
Το τεστ πραγματοποιήθηκε στην πόλη Γιογκιακάρτα της Ινδονησίας και πλέον επεκτείνεται και αλλού με την ελπίδα εξάλειψης του ιού.
Η ερευνητική ομάδα του World Mosquito Programme υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να είναι μια λύση για έναν ιό που έχει μεταδοθεί σε όλο τον κόσμο.
Λίγοι άνθρωποι είχαν ακούσει για τον δάγκειο πυρετό πριν από 50 χρόνια, αλλά πρόκειται για μια αργά εξαπλωνόμενη πανδημία, με τα κρούσματα να αυξάνουν δραματικά: Το 1970, μόνο εννέα χώρες αντιμετώπισαν σοβαρό αριθμό κρουσμάτων δάγκειου πυρετού, πλέον όμως υπάρχουν έως και 400 εκατομμύρια μολύνσεις ετησίως.
Ο δάγκειος πυρετός είναι γνωστός και ως «πυρετός των οστών» επειδή προκαλεί σοβαρό πόνο στους μύες και τα οστά και οι εξάρσεις του ιού μπορούν να κατακλύσουν τα νοσοκομεία με ασθενείς.
Στο τεστ που πραγματοποιήθηκε, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κουνούπια μολυσμένα με βακτήρια Wolbachia. Τα βακτήρια δεν βλάπτουν τα κουνούπια, αλλά «στρατοπεδεύουν» στα ίδια μέρη του σώματός του όπου βρίσκεται και ο ιός του δάγκειου πυρετού. Τα βακτήρια ανταγωνίζονται για πόρους τον και καθιστούν πολύ πιο δύσκολο τον πολλαπλασιασμό του, έτσι το κουνούπι είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει μόλυνση όταν τσιμπήσει κάποιον άνθρωπο.
Πέντε εκατομμύρια αυγά κουνουπιών μολυσμένα με Wolbachia χρησιμοποιήθηκαν για την έρευνα. Τα αυγά τοποθετούνταν σε κουβάδες νερού στην πόλη κάθε δύο εβδομάδες και η διαδικασία δημιουργίας μολυσμένου πληθυσμού κουνουπιών χρειάστηκε εννέα μήνες. Η Γιογκιακάρτα χωρίστηκε σε 24 ζώνες και τα κουνούπια απελευθερώθηκαν μόνο στις μισές από αυτές.
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine, έδειξαν μείωση κατά 77% στα κρούσματα και μείωση κατά 86% στα άτομα που χρειάστηκαν νοσηλεία.
«Είναι πολύ συναρπαστικό, είναι καλύτερο από ό, τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε, για να είμαστε ειλικρινείς», δήλωσε η Δρ Katie Anders, μία εκ των ερευνητών.
Η παρέμβαση ήταν τόσο επιτυχημένη, που τα κουνούπια απελευθερώθηκαν τελικά σε ολόκληρη την πόλη και το project μετακινείται στις γύρω περιοχές με σκοπό την εξάλειψη του δάγκειου πυρετού στην περιοχή.
Ο Δρ David Hamer, καθηγητής παγκόσμιας υγείας και ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, δήλωσε ότι η μέθοδος είχε «συναρπαστική δυναμική» και για άλλες ασθένειες όπως η Ζίκα και ο κίτρινος πυρετός, οι οποίες εξαπλώνονται επίσης από το τσίμπημα των κουνουπιών.