Καθώς ο ρυθμός της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της Covid-19 στην Ευρώπη αυξάνεται διαρκώς και στις περισσότερες χώρες τα κρούσματα μειώνονται, τα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας αίρονται σταδιακά.

Τα lockdown έχουν σταματήσει και τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. ετοιμάζονται για την περίοδο των διακοπών με όπλο το ψηφιακό πιστοποιητικό που θα είναι διαθέσιμο σε όλη την Ε.Ε. έως τον Ιούλιο. Ας δούμε τι μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν και ποια είναι παρελθόν σε διάφορες χώρες.

Γαλλία
Η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας μεταφέρθηκε δύο ώρες αργότερα και ξεκινάει πλέον από τις 23:00. Εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ μπορούν να εξυπηρετούν τους πελάτες και σε εσωτερικούς χώρους, με χωρητικότητα 50% και το πολύ έξι άτομα ανά τραπέζι. Από τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο, οι περιορισμοί και η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα λήξουν.

Γερμανία
Με λιγότερο ή αυστηρότερο lockdown από τον Νοέμβριο, οι πολίτες της χώρας βλέπουν τα μέτρα να χαλαρώνουν, αν και οι περιορισμοί παραμένουν αυστηρότεροι σε περιοχές με υψηλά ποσοστά κρουσμάτων. Οι ιατρικές μάσκες είναι υποχρεωτικές σε καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι εξωτερικοί χώροι σε εστιατόρια και μουσεία και οι υπαίθριες συναυλίες έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν ξανά.

Σε ορισμένες περιοχές, όπως η Ρηνανία, έχουν επίσης ανοίξει οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων, σε περιοχές όπου τα κρούσματα είναι κάτω από 50 ανά 100.000 κατοίκους.

Οι έφηβοι 12-15 ετών μπορούν πλέον να εμβολιαστούν με το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech.

Ιταλία
Εστιατόρια και μπαρ είναι ανοιχτά, ακόμη και στους εσωτερικούς χώρους (έως τέσσερα άτομα, εκτός αν είναι από το ίδιο νοικοκυριό). Τα γήπεδα ανοίγουν επίσης με έως και 25% χωρητικότητα θεατών. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας 00:00-05:00, θα σταματήσει στις 21 Ιουνίου.

Επτά περιοχές έχουν ήδη γίνει «λευκές ζώνες» -η κατηγορία χαμηλότερου κινδύνου-, όπου η κοινωνική απόσταση (1μ) και η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους (και σε πολυσύχναστους εξωτερικούς χώρους) είναι οι μόνοι περιορισμοί.

Δανία
Με εξαίρεση τα νυχτερινά κέντρα, όλες οι επιχειρήσεις είναι ανοιχτές, ακόμη και σε κλειστούς χώρους. Η κυβέρνηση εισήγαγε ένα πιστοποιητικό για όλους τους κατοίκους ηλικίας άνω των 15 ετών, ως εφαρμογή στο κινητό ή έντυπο: το πιστοποιητικό δείχνει εάν οι πολίτες έχουν εμβολιαστεί, αναρρώσει από Covid-19 ή αν έχουν κάνει τεστ πριν από 72 ώρες. Οι πολίτες πρέπει να το επιδεικνύουν για την είσοδό τους σε κινηματογράφους, μουσεία, κομμωτήρια, εστιατόρια ή άλλους δημόσιους εσωτερικούς χώρους.

Ισπανία
Η Ισπανία άρχισε να καλωσορίζει όλους τους εμβολιασμένους τουρίστες από τις 7 Ιουνίου, αν και για κάποιες χώρες είναι απαραίτητο και το αρνητικό τεστ για Covid-19 κατά την άφιξη. Καταστήματα, μπαρ, εστιατόρια και μουσεία είναι ανοιχτά, αν και οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές στους περισσότερους δημόσιους χώρους.

Πορτογαλία
Η Πορτογαλία έχει άρει πολλούς από τους περιορισμούς της, αλλά η «κατάσταση ανάγκης» παρατάθηκε έως τις 13 Ιουνίου.

Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές και τα εμπορικά καταστήματα πρέπει να κλείνουν στις 21:00 τις καθημερινές (19:00 τα σαββατοκύριακα). Εστιατόρια και καφετέριες μπορούν να εξυπηρετούν έως έξι άτομα σε ένα τραπέζι σε εσωτερικούς χώρους (10 σε εξωτερικούς χώρους), αλλά πρέπει να κλείσουν στις 22:30.