Μια νέα έκθεση από την αρχή Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) δείχνει πόσο γρήγορα το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού, το οποίο αρχικά εντοπίστηκε στην Ινδία, έχει γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή στη Μεγάλη Βρετανία.

Περίπου το 90% των νέων κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο προκαλείται από την παραλλαγή Δέλτα ή αλλιώς Β.1.617.2, όπως αναφέρει η έκθεση της PHE. Η έκθεση δείχνει ότι ο αριθμός μπορεί να είναι αγγίζει ακόμη και το 96%.

Η παραλλαγή Δέλτα είναι περίπου 60% πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Άλφα ή αλλιώς B.1.1.1.7, η οποία εμφανίστηκε πρώτα στη χώρα και εν συνεχεία κυριάρχησε το περασμένο φθινόπωρο, όπως αναφέρει η έκθεση.

Τα κρούσματα διπλασιάζονται μεταξύ 4,5 και 11,5 ημερών, ανάλογα την περιοχή, με τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις της παραλλαγής να αυξάνονται από 29.892 σε 42.323 ως τις 2 Ιουνίου, σύμφωνα με την έκθεση της PHE, η οποία σημειώνει ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται εν μέρει και σε νέα, ταχύτερα τεστ ανίχνευσης των παραλλαγών.

Προηγουμένως, τα θετικά δείγματα στέλνονταν σε εργαστήρια για δοκιμές ολόκληρου του γονιδιώματος, οι οποίες απαιτούν 5-10 ημέρες για να δώσουν αποτελέσματα. Πλέον τα αποτελέσματα μπορούν να ληφθούν σε περίπου 48 ώρες.

Η Δρ Jenny Harries, διευθύνων σύμβουλος της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν πλήρως εν μέσω της συνεχούς εξάπλωσης της παραλλαγής: «Με τον αριθμό των κρουσμάτων της παραλλαγής Δέλτα να αυξάνονται σε ολόκληρη τη χώρα, ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη άμυνα μας», δήλωσε η Δρ Harries. «Εάν πληροίτε τις προϋποθέσεις, σας παροτρύνουμε να εμβολιαστείτε», συνέχισε.

Εν τω μεταξύ, ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη, Δρ Hans Henri Kluge, προειδοποίησε ότι η παραλλαγή Δέλτα θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την ήπειρο, εάν η Μεγάλη Βρετανία δεν την ελέγξει: «Η νέα παραλλαγή ανησυχίας, η δέλτα, η οποία δείχνει αυξημένη μεταδοτικότητα, είναι έτοιμη να κατακλύσει την περιοχή, ενώ πολλοί από τους ευάλωτους πληθυσμούς άνω των 60 ετών παραμένουν απροστάτευτοι», υπογράμμισε.

Η παραλλαγή Δέλτα βρίσκεται πίσω από την αύξηση κρουσμάτων και θανάτων στην Ινδία, όπου και εντοπίστηκε για πρώτη φορά.