Πονοκέφαλος, πονόλαιμος και ρινική καταρροή είναι πλέον τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα που σχετίζονται με τη λοίμωξη από κορωνοϊό στη Μεγάλη Βρετανία, όπως λένε οι ερευνητές, τα οποία φαίνεται ότι σχετίζονται ειδικά με την παραλλαγή Δέλτα.

Ο καθηγητής Tim Spector, ο οποίος διευθύνει τη μελέτη Zoe Covid Symptom, υποστηρίζει ότι η νέα παραλλαγή μπορεί να μοιάζει «περισσότερο σαν ένα βαρύ κρυολόγημα» στους νεότερους ανθρώπους. Αλλά παρόλο που μπορεί να μην αισθάνονται πολύ άρρωστοι, θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό και να θέσουν σε κίνδυνο άλλους.

Τα συχνότερα συμπτώματα της Covid-19 που γνωρίζαμε ως σήμερα και θα πρέπει να μας βάζουν σε υποψίες όταν εμφανίζονταν είναι:

-βήχας

-πυρετός

-απώλεια όσφρησης ή γεύσης

Αλλά ο καθηγητής Spector λέει ότι αυτά είναι πλέον λιγότερο κοινά, με βάση τα δεδομένα που η ομάδα του έλαβε από χιλιάδες άτομα που καταγράφουν τα συμπτώματά τους σε μια εφαρμογή για το κινητό.

«Από τις αρχές Μαΐου, εξετάζουμε τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα στους χρήστες της εφαρμογής – και δεν είναι τα ίδια με αυτά που γνωρίζαμε», λέει.

Η αλλαγή φαίνεται να συνδέεται με την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα στη Μεγάλη Βρετανία, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και τώρα αντιπροσωπεύει το 90% των κρουσμάτων Covid-19 στη Γηραιά Αλβιώνα.

Ο πυρετός παραμένει αρκετά συχνό σύμπτωμα, αλλά η απώλεια όσφρησης δεν εμφανίζεται πλέον στα 10 κορυφαία συμπτώματα, λέει ο καθηγητής Spector.

«Αυτή η παραλλαγή φαίνεται να λειτουργεί ελαφρώς διαφορετικά. Οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι έχουν κολλήσει κάποιο είδος εποχιακού κρυολογήματος και να εξακολουθούν να έχουν κοινωνικές επαφές, με αποτέλεσμα ο ιός να μπορεί να εξαπλωθεί ακόμη και σε έξι άλλους ανθρώπους», εξήγησε ο καθηγητής

Επίσης, μια μελέτη του Imperial College του Λονδίνου σε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην Αγγλία –την εποχή που κυριαρχούσε η παραλλαγή Άλφα- βρήκε ένα ευρύ φάσμα επιπρόσθετων συμπτωμάτων που συνδέονται με την Covid-19: Τα ρίγη, η απώλεια της όρεξης, ο πονοκέφαλος και οι μυϊκοί πόνοι συνδέονταν έντονα με τη μόλυνση, παράλληλα με τα κλασικά συμπτώματα.