Ο αριθμός των Αμερικανών που πέθαναν από την Covid-19 ξεπέρασε, έστω και οριακά, τις 600.00, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός απωλειών σε μια χώρα παγκοσμίως, με τη Βραζιλία να ακολουθεί με πάνω από 490.000 θανάτους και την Ινδία με περισσότερους από 377.000.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται επίσης στην υψηλότερη θέση των περισσότερων καταγεγραμμένων κρουσμάτων, με σχεδόν 33,5 εκατομμύρια λοιμώξεις από το 2020 που ξέσπασε η πανδημία.

Το θλιβερό ορόσημο έρχεται καθώς φαίνεται ότι ο στόχος του Προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων της χώρας έως τις 4 Ιουλίου δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Πάνω από 173 εκατομμύρια πολίτες, περίπου το  52% του πληθυσμού των ΗΠΑ, έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση.

Χρειάστηκαν περίπου τέσσερις μήνες για να φτάσουν οι ΗΠΑ από τις 500.000 στις 600.000 θανάτους – περίπου όσο χρειάστηκαν για να φτάσουν τις πρώτες 100.000. Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην εξέλιξη της πανδημίας: τον περασμένο χειμώνα, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε από 300.000 σε 400.000 σε μόλις έναν μήνα.

Ωστόσο, ο ρυθμός των εμβολιασμών στη χώρα έχει αρχίσει να μειώνεται, με περίπου ένα εκατομμύριο δόσεις να χορηγούνται ημερησίως, αν και τον Απρίλιο είχαν φτάσει σχεδόν τα 3,4 εκατομμύρια.

Περίπου το 43% του πληθυσμού των ΗΠΑ, ή περίπου 144 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) της χώρας. Το CDC αναφέρει ότι πλήρως εμβολιασμένος θεωρείται κάποιος τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την τελική δόση του εμβολίου.

Το CDC έχει χαρακτηρίσει επίσημα την παραλλαγή Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, ως «ανησυχητική». Τα κρούσματα της συγκεκριμένης παραλλαγής ανέρχονται στο 10% όλων των νέων κρουσμάτων, ποσοστό που αυξάνεται σε σύγκριση με την κυρίαρχη παραλλαγή Άλφα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία.

Αν και η πλειονότητα των ενηλίκων Αμερικανών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, τα ποσοστά ποικίλλουν έντονα από πολιτεία σε πολιτεία: Το Βερμόντ έχει εμβολιάσει πλήρως το 71% των κατοίκων του, αλλά μόνο το 36% όσων ζουν στην πολιτεία του Μισισίπι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Kaiser Family Foundation διαπίστωσε ότι περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων των ΗΠΑ δεν σχεδιάζει να εμβολιαστούν ακόμη, παρά τα αμέτρητα κίνητρα για να το κάνουν: Το Οχάιο χαρίζει ένα εκατομμύριο δολάρια σε έναν εμβολιασμένο κάθε εβδομάδα μετά από κλήρωση, ενώ η Καλιφόρνια θα δώσει 1,5 εκατομμύρια δολάρια σε 10 τυχερούς που έκαναν το εμβόλια.