Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo δήλωσε ότι το 70% των ενηλίκων στην πολιτεία έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ένα ορόσημο που η πολιτεία θα γιορτάσει χαλαρώνοντας πολλούς από τους εναπομείναντες κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

«Τι σημαίνει αυτό το 70%; Σημαίνει ότι μπορούμε τώρα να επιστρέψουμε στη ζωή όπως τη γνωρίζαμε», δήλωσε ο Cuomo στο κοινό που είχε προσκληθεί στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στο Μανχάταν.

Η πολιτεία καταργεί τα μέτρα που απαιτούν από πολλές επιχειρήσεις να ακολουθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα απολύμανσης ή να θερμομετρούν τους πελάτες τους.

Οι κινηματογράφοι δεν θα χρειάζεται πλέον να αφήνουν κενά καθίσματα και τα εστιατόρια δεν θα υποχρεώνονται πλέον να έχουν τα τραπέζια τους σε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων. Επίσης, τα εμπορικά καταστήματα δεν θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο αριθμό πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά τους. Η Νέα Υόρκη είχε προηγουμένως επιτρέψει στις επιχειρήσεις να σταματήσουν να εφαρμόζουν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και τη χρήση μάσκας για τους εμβολιασμένους πελάτες.

Στην Ιταλία, η μικρή πόλη του Κοντόνιο, εκεί όπου εντοπίστηκε η πρώτη λοίμωξη από κορωνοϊό στη χώρα, δεν κατέγραψε κανένα νέο κρούσμα μεταξύ των κατοίκων της για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2020.

Ο 38χρονος Mattia Maestri αποδείχθηκε θετικός στον κορωναϊό όταν νοσηλεύτηκε με σοβαρή πνευμονία, με αποτέλεσμα το Κοντόνιο και εννέα άλλες πόλεις στην περιοχή της Λομβαρδίας, μαζί με μία στο Βένετο, να μπουν σε καραντίνα – οι πρώτες στην Ευρώπη. Ο Maestri κατάφερε να κερδίσει τον ιό μετά από αρκετές εβδομάδες σε παραμονής σε ΜΕΘ.

«Είναι ένα σημαντικό ορόσημο και ένα ακόμη βήμα προς την επιστροφή στην ομαλότητα για την κοινότητά μας. Η εκστρατεία εμβολιασμού συνεχίζει να εξελίσσεται γρήγορα και έχει εμβολιαστεί το 63,15% του πληθυσμού μας», ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης Francesco Passerini.

Ένας άλλος δήμαρχος όμως, ο Sergey Sobyanin της Μόσχας, απεύθυνε δραματική έκκληση στους συμπολίτες του να εμβολιαστούν, καθώς η κατάσταση στη ρωσική πρωτεύουσα είναι «δραματική»: 5.782 νέα κρούσματα καταγράφηκαν σε μια μέρα, ενώ περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι νοσηλεύονται.