Πολλοί προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο να χαλαρώσουμε για να μας πάρει ο ύπνος και δεν είναι λίγοι αυτοί που προσφεύγουν στην αγαπημένη τους ήρεμη μουσική – μόνο που στην πραγματικότητα μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Αποδεικνύεται ότι τα τραγούδια που «κολλάνε» στο μυαλό μας μπορούν επίσης να μπλεχτούν και στα όνειρά μας, επηρεάζοντας όχι μόνο την ευκολία που θα μας πάρει η ύπνος αλλά και το πόσο καλά θα κοιμηθούμε.
«Ο εγκέφαλός μας συνεχίζει να επεξεργάζεται τη μουσική ακόμα και όταν σταματήσει, ακόμα και όταν κοιμόμαστε», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Michael Scullin, ερευνητής ύπνου στο Πανεπιστήμιο Baylor στο Χιούστον.
«Όλοι γνωρίζουμε πόσο ωραίο είναι να ακούμε μουσική. Οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες ακούνε συχνά μουσική προτού πέσουν για ύπνο. Αλλά όσο περισσότερο ακούτε μουσική, τόσο πιο πιθανό είναι να σας “κολλήσει” ένα τραγούδι που δεν θα φύγει από το μυαλό σας όταν πάτε για ύπνο. Αν συμβεί αυτό, ο ύπνος σας πιθανότατα δεν θα είναι καλός», εξήγησε ο ερευνητής.
Στην έρευνα συμμετείχαν 209 άτομα. Συμπλήρωσαν μια σειρά ερωτηματολογίων σχετικά με την ποιότητα του ύπνου, τις συνήθειες ακρόασης μουσικής και τη συχνότητα των τραγουδιών που τους «κολλάνε». Οι ερωτήσεις περιλάμβαναν το πόσο συχνά είχαν ένα τραγούδι «κολλημένο» στο μυαλό τους ενώ προσπαθούσαν να κοιμηθούν, όταν ξυπνούσαν στη μέση της νύχτας και όταν ξυπνούσαν.
Στη συνέχεια, 50 από τους συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το εργαστήριο, όπου η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να προκαλέσει να τους «κολλήσουν» τραγούδια για να εξετάσουν πώς επηρέαζαν την ποιότητα του ύπνου τους. Οι ερευνητές κατέγραψαν τα εγκεφαλικά κύματα των συμμετεχόντων, τους καρδιακούς παλμούς, την αναπνοή και άλλα δεδομένα ενώ κοιμόταν.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ηλεκτροεγκεφαλογράφημα για να εξετάσουν τους φυσιολογικούς δείκτες ενοποίησης μνήμης, η οποία εξαρτάται από τον ύπνο: Η ενοποίηση μνήμης είναι η διαδικασία με την οποία οι προσωρινές μνήμες επανενεργοποιούνται αυθόρμητα κατά τη διάρκεια του ύπνου και μετατρέπονται σε μακροπρόθεσμη μνήμη.
Οι ερευνητές έπαιξαν τρία «πιασάρικα» τραγούδια, αναθέτοντας τυχαία στους συμμετέχοντες να ακούσουν τις αρχικές εκδόσεις αυτών των τραγουδιών ή τις χωρίς στίχους διασκευές τους.
Οι συμμετέχοντες ανέφεραν εάν και πότε κάποιο τους «κόλλησε» στο μυαλό. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν αν αυτό επηρέασε τον ύπνο τους. Οι άνθρωποι που τους «κόλλησε» ένα τραγούδι είχαν μεγαλύτερη δυσκολία να κοιμηθούν, περισσότερες νυχτερινές αφυπνίσεις και πέρασαν περισσότερο χρόνο σε ελαφριά στάδια ύπνου.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Psychological Science.