Μια προηγούμενη λοίμωξη με κορωναϊό δεν προστατεύει απαραίτητα μακροπρόθεσμα, ειδικά όταν προκαλείται από τις νέες ανησυχητικές παραλλαγές, σύμφωνα με μια μελέτη σε εργαζομένους στον τομέα της υγείας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές στις ανοσολογικές αντιδράσεις του ιατρικού προσωπικού που πέρασε Covid-19, με μερικούς να φαίνονται πολύ καλύτερα προστατευμένοι από άλλους από τη νόσο έξι μήνες αργότερα.

Οι ειδικοί σημείωσαν ότι τα ευρήματα ενισχύουν τη σημασία του εμβολιασμού για όλους, ανεξάρτητα από το εάν είχαν μολυνθεί από τον ιό προηγουμένως.

«Αν κοιτάξετε την τροχιά της ανοσολογικής απόκρισης μετά τη μόλυνση, ως επί το πλείστον εξακολουθεί να είναι ανιχνεύσιμη έξι μήνες αργότερα, αλλά είναι εξαιρετικά μεταβαλλόμενη μεταξύ των ανθρώπων», δήλωσε η Eleanor Barnes, καθηγήτρια ηπατολογίας και πειραματικής ιατρικής στην Οξφόρδη και ανώτερη συγγραφέας της μελέτης.

«Είναι πολύ διαφορετικό από τον εμβολιασμό: Όταν εμβολιάζεστε, έχετε μια πολύ ισχυρή ανοσοαπόκριση, αλλά με τη λοίμωξη υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία στην ανοσοαπόκριση, ανάλογα με το άτομο», συμπλήρωσε.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 78 εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που είχαν περάσει Covid-19, με ή χωρίς συμπτώματα, μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου πέρυσι. Το αίμα τους ελεγχόταν κάθε μήνα για έως και έξι μήνες μετά τη λοίμωξη για μια σειρά ανοσολογικών αντιδράσεων, όπως διαφορετικούς τύπους αντισωμάτων που στοχεύουν τον ιό, Β κύτταρα που δημιουργούν αντισώματα και διατηρούν μνήμη του ιού και Τ κύτταρα, τα οποία μειώνουν τη σοβαρότητα της νόσου, σκοτώνοντας τα μολυσμένα κύτταρα.

Οι συγγραφείς περιέγραψαν πώς χρησιμοποίησαν ένα σύστημα μηχανικής μάθησης για να δουν αν η πρώιμη ανοσοαπόκριση ενός ατόμου και η σοβαρότητα της λοίμωξής του θα μπορούσε να προβλέψει τη μακροπρόθεσμη ανοσία του. Η Δρ Adriana Tomic, συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι εξετάζοντας τα αντισώματα και την απόκριση των Τ-κυττάρων ένα μήνα αργότερα μπορούσαν να προβλέψουν πόσο ισχυρή θα ήταν η απόκριση των αντισωμάτων στους έξι μήνες. Η πλειονότητα των ανθρώπων που είχαν ασθενή ανοσοαπόκριση σε ένα μήνα δεν είχαν ανιχνεύσιμα αντισώματα που θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν την παραλλαγή Άλφα σε έξι μήνες.

Ενώ οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες που ανέπτυξαν συμπτωματική νόσο είχαν μετρήσιμη ανοσοαπόκριση έξι μήνες αργότερα, περισσότεροι από το ένα τέταρτο δεν είχαν. Περισσότεροι από το 90% αυτών που είχαν ασυμπτωματικές λοιμώξεις δεν είχαν μετρήσιμη ανοσοαπόκριση έξι μήνες αργότερα, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Κατά την άποψή μας, η προηγούμενη μόλυνση δεν σας προστατεύει απαραίτητα μακροπρόθεσμα από τον Sars-Cov-2, ιδιαίτερα από τις ανησυχητικές παραλλαγές ανησυχίας», δήλωσε η καθηγήτρια Barnes: «Δεν πρέπει να βασίζεστε σε αυτό για προστασία από μεταγενέστερη ασθένεια, θα πρέπει να εμβολιαστείτε».