Όσα βλέπουμε στα όνειρά μας μπορεί να φαίνονται εξωπραγματικά, τυχαία και αποσπασματικά, αλλά μπορεί να εξυπηρετούν μια λειτουργία, σύμφωνα με τη Δρ Erin Wamsley, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας και νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Furman στο Γκρίνβιλ της Νότιας Καρολίνας. Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία που ανακάλυψε η καθηγήτρια και η ομάδα της υποδηλώνουν ότι τα όνειρα μπορούν να προετοιμάσουν το μυαλό για μελλοντικές καταστάσεις τις οποίες θα αντιμετωπίσουμε.
Προηγούμενη έρευνα και ανεκδοτολογικά στοιχεία έχουν δείξει ότι τα όνειρα χρησιμοποιούν τμήματα προηγούμενων εμπειριών, εξηγεί η Δρ Wamsley. Ενώ μελετούσε τα όνειρα, η ομάδα της διαπίστωσε ότι το μυαλό χρησιμοποιεί επιλεγμένα τμήματα προηγούμενων εμπειριών για να προετοιμαστεί για ένα συμβάν που γνωρίζει ότι έρχεται.
«Αυτή είναι μια νέα απόδειξη ότι τα όνειρα αποτελούν μια λειτουργία επεξεργασίας μνήμης», ανέφερε η καθηγήτρια στο διαδικτυακό συνέδριο SLEEP 2021.
Ορισμένα άτομα που κυριαρχούν στον τομέα τους χρησιμοποιούν ήδη προηγούμενες εμπειρίες για να υπερέχουν σε μελλοντικές καταστάσεις: Για παράδειγμα, ο Michael Phelps, ο κολυμβητής με τα 28 Ολυμπιακά μετάλλια, έκανε νοητικά «πρόβα» τους αγώνες του για έως και 2 ώρες την ημέρα, σύμφωνα με τον προπονητή του, Bob Bowman. Παρόμοιες τεχνικές ακολουθούν και πιλότοι της F1.
Για την έρευνά της, η ομάδα της Δρ Wamsley συνέδεσε 48 εθελοντές σε μια μηχανή πολυυπνογραφίας για τη μέτρηση των φάσεων του ύπνου και το πόσο συχνά ήταν σε βαθύ ύπνο REM. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τους ξυπνούσαν και τους ζητούσαν να αναφέρουν τι ονειρεύονταν.
Το πρωί, τους δόθηκαν οι αναφορές τους και τους ζητήθηκε να προσδιορίσουν γνωστά χαρακτηριστικά ή πιθανές πηγές για τα συγκεκριμένα όνειρα. Περισσότερα από τα μισά όνειρα ήταν συνδεδεμένα με μια μνήμη που οι μαθητές θυμήθηκαν. Το ένα τέταρτο των ονείρων σχετίζονταν με συγκεκριμένα επερχόμενα γεγονότα. Επίσης, περίπου το 40% των ονείρων συνδεόταν με ένα επερχόμενο γεγονός σε συνδυασμό με αναμνήσεις από προηγούμενες εμπειρίες. Αυτό γινόταν πιο συχνό όσο περισσότερο ονειρεύονταν οι συμμετέχοντες, εξήγησαν οι ερευνητές και ήταν επίσης πιο συνηθισμένο αργότερα τη νύχτα, πιθανώς επειδή ο αυτός που ονειρεύεται είναι πιο κοντά στο ξύπνημα και το γεγονός που αναμένεται πλησιάζει.
Σε μια άλλη έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Patterns, υποστηρίζεται ότι τα πιο περίεργα όνειρα βοηθούν τον εγκέφαλό μας να επεξεργάζεται τις καθημερινές μας εμπειρίες με τρόπο που να του επιτρέπει τη βαθύτερη μάθηση.