Πολλές φτωχότερες χώρες που λαμβάνουν εμβόλια κατά της Covid-19 μέσω του παγκόσμιου προγράμματος κοινής χρήσης Covax δεν έχουν αρκετές δόσεις για να συνεχίσουν τα εμβολιαστικά τους προγράμματα, όπως ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ανώτερος σύμβουλος του ΠΟΥ, Δρ Bruce Aylward, δήλωσε ότι το πρόγραμμα Covax είχε χορηγήσει 90 εκατομμύρια δόσεις σε 131 χώρες, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό ώστε να προστατεύσει τους πληθυσμούς τους από έναν ιό που εξαπλώνεται ακόμα σε όλο τον κόσμο.

Οι ελλείψεις έρχονται μάλιστα καθώς ορισμένα κράτη στην Αφρική έρχονται αντιμέτωπα με ένα τρίτο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa ζήτησε από τις πλουσιότερες χώρες να σταματήσουν να συγκεντρώνουν εμβόλια, καθώς η κυβέρνησή του προσπαθεί να περιορίσει μια ακόμη απότομη αύξηση κρουσμάτων.

Σε όλη την ήπειρο, μόνο 40 εκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί μέχρι τώρα, νούμερο που αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 2% του πληθυσμού, όπως δήλωσε ο κ. Ramaphosa. Για να αντιμετωπίσει την έλλειψη, η κυβέρνησή του συνεργάζεται με το πρόγραμμα Covax για τη δημιουργία ενός περιφερειακού κόμβου παραγωγής εμβολίων στη Νότια Αφρική.

Το Covax δημιουργήθηκε πέρυσι για να εξασφαλίσει ότι οι δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 θα διατεθούν σε όλο τον κόσμο, με τις πλουσιότερες χώρες να επιδοτούν το κόστος για τις λιγότερο ανεπτυγμένες.

Με επικεφαλής τον ΠΟΥ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, το Covax έθεσε αρχικά έναν στόχο να παρέχει δύο δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως μέχρι το τέλος του 2021. Τα περισσότερα από αυτά δωρίζονται σε φτωχότερες χώρες, όπου το πρόγραμμα ελπίζει να διανείμει αρκετά εμβόλια για να προστατεύσει τουλάχιστον το 20% των πληθυσμών τους.

Ωστόσο, η διανομή αυτών των εμβολίων παρεμποδίστηκε από καθυστερήσεις στην παραγωγή και διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, οδηγώντας σε ελλείψεις στις χώρες που εξαρτώνται πλήρως από το Covax.

Η Ουγκάντα, η Ζιμπάμπουε, το Μπανγκλαντές και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο είναι μερικές από τις χώρες που έχουν αναφέρει τις τελευταίες ημέρες ότι ξέμειναν από εμβόλια.

Σε ενημέρωση του ΠΟΥ στη Γενεύη της Ελβετίας, ο Δρ Aylward υπογράμμισε την έκταση αυτών των ελλείψεων: Από τις 80 χώρες χαμηλού εισοδήματος που συμμετέχουν στο Covax, «τουλάχιστον οι μισές δεν έχουν επαρκή εμβόλια για να μπορούν να συνεχίσουν τα εμβολιαστικά τους προγράμματα αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο Δρ Aylward.