Απαντήσεις στα ερωτήματα του τίτλου έδωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στην καθιερωμένη ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την πανδημία:

«Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δ του ιού που επικρατεί σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την αυξημένη μεταδοτικότητα, δημιουργεί οπωσδήποτε μία ανησυχία για τη μετάδοσή της σε γειτονικές χώρες και τη δημιουργία ενός τέταρτου κύματος επιδημίας.

»Όμως, θα πρέπει να τονιστεί ότι η ένταση αυτού του κύματος, εάν υπάρξει και στη χώρα μας, θα είναι ηπιότερη ως προς τις νοσηλείες και τους θανάτους και θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους.

»Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις, το πρόγραμμα δηλαδή στο οποίο έχει επιμείνει η χώρα μας, αποτελεί τη σημαντικότερη ασπίδα προστασίας.

»Όπως διαπιστώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από μελέτες σε περισσότερα από 12.000 άτομα εμβολιασμένα με δύο δόσεις, η προστασία από το ινδικό στέλεχος με το εμβόλιο της Pfizer ήταν στη δεύτερη δόση της τάξεως του 86% και με το εμβόλιο της AstraZeneca περίπου στο 66%.

»Η σημασία, λοιπόν, της χορήγησης της δεύτερης δόσης των εμβολίων είναι καθοριστική.

»Σε 20 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συστήνεται ως πρόγραμμα εμβολιασμού οι δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, γίνεται σύσταση χορήγησης της δεύτερης δόσης με το ίδιο εμβόλιο, αφού ο οποιοσδήποτε κίνδυνος στην δεύτερη δόση του εμβολίου είναι πρακτικά ελαχιστότατος.

»Και αναφερόμαστε στον κίνδυνο των θρομβώσεων, το σπάνιο αυτό ανεπιθύμητο συμβάν το οποίο όμως μας έχει προβληματίσει. Και για συγκεκριμένες, πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις τέτοιων ιστορικών θρομβώσεων υπάρχει, όπως έχουμε προηγούμενα ανακοινώσει, η δυνατότητα χορήγησης ενός άλλου τύπου εμβολίου.

»Όμως, η χορήγηση δύο διαφορετικών τύπων εμβολίων είναι ακόμη υπό μελέτη. Οι διεθνείς Οργανισμοί αξιολόγησης των εμβολίων δεν έχουν εγκρίνει, δεν έχουν τα στοιχεία για την έγκριση, την άδεια της γενικής χορήγησης, όπως λέμε, ετερόλογων εμβολίων. Υπάρχουν βέβαια στοιχεία με ευοίωνες προβλέψεις για την ασφάλεια και την ανοσογονικότητά τους.

»Καμία, λοιπόν, δεύτερη δόση δεν πρέπει να χαθεί ή να καθυστερήσει. Κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν θα κάνει διακοπές. Το τείχος προστασίας πρέπει να υψωθεί και τη σκυτάλη την πήραν ήδη στα χέρια τους οι νέοι, με τον ενθουσιασμό των 18 έως 28 ετών.

»Ο χρόνος τρέχει. Η προσπάθεια πρέπει να είναι σταθερή και ο χρόνος είναι 60 ημέρες μπροστά μας, που πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ανοσοποίηση του μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού μας.

»Και ενώ η δεύτερη δόση που αναφέρουμε ξανά και ξανά είναι το μεγάλο όπλο για την προστασία μας, απασχολεί, πολλοί ασχολούνται με το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσεως.

»Ο επιφανής ερευνητής με αντικείμενο κυρίως τα εμβόλια Covid και όχι μόνο, ο Σερ Άντριου Πόλαρντ, ήταν εξαιρετικά αισιόδοξος σχετικά με την ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης που τόσο απασχολεί το κοινό.

»Κατά την εκτίμησή του, η ανοσία από τις δυο δόσεις είναι ισχυρή και με μεγαλύτερη ανοσιακή διάρκεια από ότι υπέθεταν αρχικά. Πιθανώς σε αυτό να συντελεί και η αναμνηστικού τύπου διέγερση του ανοσοποιητικού που γίνεται από την κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα.

»Οι μελέτες που εξελίσσονται είναι αυτές που θα καθορίσουν το πότε θα χρειαστεί επανεμβολιασμός.  Φαίνεται ότι η ανοσία με τις δύο δόσεις των εμβολίων κρατάει περισσότερο από αυτό που υπήρχε η αρχική εκτίμηση».