Βρετανοί ερευνητές αναφέρουν ότι ο καφές κάθε είδους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για χρόνια ηπατική νόσο: Με καφεΐνη ή χωρίς, στιγμιαίος ή μηχανής, δεν έχει καμία διαφορά στη δύναμη που έχει να αποτρέψει κάθε είδους ηπατική νόσο – αρκεί να πίνετε τρία έως τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα, όπως λένε οι ερευνητές.

«Όλοι οι τύποι καφέ φαίνεται να είναι προστατευτικοί έναντι σοβαρής ηπατικής νόσου», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Δρ Paul Roderick, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον: «Αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα προτού μπορέσουμε να προτείνουμε στο κοινό να αρχίσει να πίνει καφέ ή να αυξήσει την ποσότητα που καταναλώνει για λόγους υγείας του ήπατος».

Τόνισε ότι αυτή η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι ο καφές προλαμβάνει την ηπατική νόσο, μόνο ότι φαίνεται να υπάρχει σύνδεση με το θετικό αποτέλεσμα: «Κάποιος πρέπει να είναι προσεκτικός στις μελέτες παρατήρησης για να πει ότι υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ του καφέ και της ηπατικής νόσου», δήλωσε ο Δρ Roderick. «Άλλα χαρακτηριστικά που έχουν όσοι πίνουν καφέ μπορεί να σχετίζονται και ενδέχεται να μην τα έχουμε λάβει υπόψη».

Ωστόσο, η μελέτη προσθέτει στοιχεία ότι ο καφές είναι προστατευτικός, παρά τη διαφορετική χημική σύνθεση των διαφόρων τύπων του, είπε: Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι ποια συγκεκριμένα συστατικά του καφέ μπορούν να προστατεύσουν το συκώτι.

«Ο καφές είναι μια σύνθετη ουσία και δεν θέλουμε να κάνουμε υπερβολικές υποθέσεις για τους διαφορετικούς μηχανισμούς», διευκρίνισε. Είπε ότι δεν είναι σαφές εάν ο καφές μπορεί να αποτρέψει την ηπατική βλάβη εξαρχής ή αντίθετα να εμποδίσει πιο σοβαρές μορφές της.

Τα ποσοστά ηπατικής νόσου αυξάνονται σταθερά και προκαλούν περίπου 2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως παγκοσμίως, σύμφωνα με το Journal of Hepatology.

Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα του Δρ Roderick χρησιμοποίησε δεδομένα από την Biobank της Μεγάλης Βρετανίας για περίπου 500.000 άτομα που παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για περίπου 11 χρόνια. Από αυτούς, το 78% έπινε αλεσμένο ή στιγμιαίο καφέ με ή χωρίς καφεΐνη και το 22% δεν έπινε καφέ.

Όσοι έπιναν καφέ είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιας ηπατικής νόσου και 20% χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιας ή λιπώδους νόσου του ήπατος. Ο κίνδυνος θανάτου από χρόνια ηπατική νόσο μειώθηκε κατά 49%, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο Δρ David Bernstein, ειδικός στις παθήσεις του ήπατος, δήλωσε ότι αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι ο καφές είναι καλός για το συκώτι: «Αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που έδειξε ότι αυτό ισχύει για όλα τα ήδη καφέ, ασχέτως αν έχουν καφεΐνη ή όχι», σημείωσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό BMC Public Health.