Μια έρευνα στην Αγγλία δείχνει ότι περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να έχουν κάποια μακροχρόνια συμπτώματα μετά την ανάρρωσή τους από τον κορωνοϊό – αυτό που αποκαλούμε «μακρά Covid-19».

Η έρευνα του προγράμματος React δείχνει ότι περίπου το ένα τρίτο των ατόμων που είχαν συμπτωματική λοίμωξη από κορωνοϊό έχουν ένα ή περισσότερα συμπτώματα που επιμένουν για τουλάχιστον 12 εβδομάδες.

Οι ερευνητές λένε ότι η διαχείριση των μακροπρόθεσμων αυτών συμπτωμάτων είναι μια «μεγάλη πρόκληση».

Η μακρά Covid-19 είναι ένα αναδυόμενο φαινόμενο που δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό και δεν υπάρχει καθολικά συμφωνημένος ορισμός. Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων μετά την αρχική λοίμωξη, όπως κόπωση, βήχα, πόνο στο στήθος, πονοκεφάλους και μυϊκούς πόνους.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ Σεπτεμβρίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021, ένα τυχαίο δείγμα ατόμων ρωτήθηκε εάν είχε περάσει Covid-19 και για την παρουσία και τη διάρκεια 29 διαφορετικών συμπτωμάτων.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν έδειξαν ότι:

-Περίπου το 37% των ανθρώπων που δήλωσαν ότι είχαν Covid-19 εμφάνισαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα διάρκειας 12 εβδομάδων ή περισσότερο

-Σχεδόν το 15% είπε ότι είχαν τρία ή περισσότερα συμπτώματα για τουλάχιστον 12 εβδομάδες

-Τα μακροπρόθεσμα προβλήματα ήταν πιο συχνά στις γυναίκες και στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας

-Το αυξημένο βάρος, το κάπνισμα, το χαμηλότερο εισόδημα, οι χρόνιες παθήσεις και η νοσηλεία λόγω Covid-19 συνδέονταν με υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης συμπτωμάτων μακράς διαρκείας

-Η κούραση ήταν ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα, ενώ σε άτομα που αρρώστησαν σοβαρά με Covid-19 η δύσπνοια ήταν το πλέον συχνό σύμπτωμα μακράς διαρκείας

Οι ερευνητές σημειώνουν πάντως ότι μερικά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε άλλες ασθένειες ή παθήσεις. Υποστήριξαν επίσης ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερες μελέτες για να εξεταστούν τα συνεχώς αναδυόμενα στοιχεία.

Ο καθηγητής Paul Elliott, διευθυντής του προγράμματος React στο Imperial College London, δήλωσε ότι τα ευρήματά τους δημιουργούν μια ανησυχητική εικόνα των μακροπρόθεσμων συνεπειών της Covid-19 στην υγεία: «Η μακρά Covid-19 δεν έχει γίνει ακόμη καλά κατανοητή, αλλά ελπίζουμε ότι μέσω της έρευνάς μας θα μπορέσουμε να συμβάλουμε στην καλύτερη αναγνώριση και διαχείριση αυτής της κατάστασης που μπορεί τελικά να επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους».