Περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο στο Houston Methodist απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν την Τρίτη που μας πέρασαν, αφού αρνήθηκαν να ακολουθήσουν την πολιτική του νοσοκομείου που απαιτεί να εμβολιαστούν όλοι οι εργαζόμενοι κατά της Covid-19.

Το νοσοκομείο ζήτησε από τους 26.000 εργαζομένους του να εμβολιαστούν ή να λάβουν εξαίρεση από τον εμβολιασμό για λόγους υγείας έως τις 7 Ιουνίου. Ωστόσο, 178 εργαζόμενοι αρνήθηκαν να κάνουν την εμβόλιο και τέθηκαν σε αναστολή εργασίας δύο εβδομάδων. Εν συνεχεία, 153 απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν.

Οι εργαζόμενοι που έκαναν το εμβόλιο κατά τη διάρκεια της περιόδου αναστολής εργασίας γύρισαν κανονικά στη δουλειά τους. Το νοσοκομείο δεν διευκρίνισε πόσοι εργαζόμενοι συμμορφώθηκαν με την πολιτική του και έκαναν το εμβόλιο όταν τέθηκαν σε αναστολή.

Η Jennifer Bridges, μια νοσοκόμα που πρωτοστάτησε κατά της πολιτικής του νοσοκομείου, δήλωσε ότι ο διευθυντής την κάλεσε για να τη ρωτήσει αν έκανε το εμβόλιο. Απάντησε «οπωσδήποτε όχι» και απολύθηκε: «Όλοι γνωρίζαμε ότι απολυόμαστε σήμερα. Γνωρίζαμε ότι αν δεν κάναμε το εμβόλιο για να επιστρέψουμε, απολυόμαστε».

Καθώς πλησίαζε η τελική προθεσμία, δεκάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν έξω από το νοσοκομείο και δήλωναν ότι δεν θα κάνουν το εμβόλιο. Επιπλέον, η Bridges και 116 άλλοι κατέθεσαν αγωγή κατά της πολιτικής αυτής, ισχυριζόμενοι ότι το νοσοκομείο «ανάγκαζε τους υπαλλήλους του να γίνουν ανθρώπινα “ινδικά χοιρίδια” ως προϋπόθεση για την απασχόλησή τους».

Στις 12 Ιουνίου, η αγωγή απορρίφθηκε από περιφερειακό δικαστήριο του Τέξας. Ο δικαστής Lynn Hughes αποφάσισε ότι η απαίτηση για εμβολιασμό δεν παραβίαζε τους ομοσπονδιακούς νόμους και επίσης απέρριψε τη σύγκριση της πολιτικής αυτής με πειράματα που έγιναν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ενάγοντες έχουν ήδη προσφύγει στο Εφετείο.

Ειδικοί σε θέματα νομικής και ιατρικής δεοντολογίας δήλωσαν ότι η απαίτηση εμβολιασμού κατά της Covid-19 είναι όπως άλλες οδηγίες για τους εργαζομένους στον τομέα της Υγείας, όπως η λήψη άλλων εμβολίων, π.χ. κατά της γρίπης.

«Οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη έχουν τρεις ειδικές ευθύνες από ηθική πλευρά», δήλωσε ο Δρ Arthur Caplan, ειδικός στην ιατρική ηθική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης: «Πρώτον, να προστατεύουν τα ευάλωτα άτομα που κινδυνεύουν από μια ασθένεια. Δεύτερον, να δίνουν προτεραιότητα στο συμφέρον των ασθενών – δεν λέει η δεοντολογία, “δώστε προτεραιότητα στην προσωπική σας επιλογή”. Τρίτον, δεν θα πρέπει να κάνουν κακό σε άλλους».