Οι ηγέτες της Ε.Ε. με προεξέχουσα τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel προειδοποιούν ότι η Ευρώπη «βαδίζει σε λεπτό πάγο» καθώς η παραλλαγή του Δέλτα του κορωνοϊού εξαπλώνεται στην ήπειρο.

Η προειδοποίηση έρχεται καθώς αξιωματούχοι υγείας της Ένωσης δηλώνουν ότι η παραλλαγή θα αντιπροσωπεύει το 90% των κρουσμάτων στην Ε.Ε. μέχρι τα τέλη Αυγούστου και υπάρχουν φόβοι ότι θα μπορούσε να διαταράξει τα σχέδια άρσης των περιορισμών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η παραλλαγή Άλφα, που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία, έπληξε σοβαρά την Ευρώπη στις αρχές του έτους και η Δέλτα, που ανακαλύφθηκε στην Ινδία και τώρα κυριαρχεί στη Γηραιά Αλβιώνα, θεωρείται 40% -60% πιο μεταδοτική.

Ο Andrea Ammon, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), δήλωσε ότι η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα δείχνει τη σημασία της επιτάχυνσης των εμβολιασμών στην Ευρώπη, καθώς «τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί επίσης να μολύνει άτομα που έχουν λάβει μόνο μία δόση των διαθέσιμων εμβολίων».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο πλήρης εμβολιασμός με δύο δόσεις προσφέρει «υψηλή προστασία» έναντι της παραλλαγής.

Η Angela Merkel ζήτησε μια πιο συντονισμένη ανταπόκριση της Ε.Ε. και είπε ότι όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να υποβάλουν σε καραντίνα τις αφίξεις από τη Μεγάλη Βρετανία, λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους της εξάπλωσης της παραλλαγής – σχεδόν το σύνολο των κρουσμάτων στη Μεγάλη Βρετανία είναι της Δέλτα.

Η πρώην χώρα της Ε.Ε. δεν περιλαμβάνεται στη λίστα ασφαλών χωρών της Ένωσης, λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα, αλλά αυτή η λίστα δεν είναι δεσμευτική για τα κράτη-μέλη.

Ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανία είπε ότι ο πλήρης εμβολιασμός των πολιτών είναι «ένας καλός δρόμος προς τα εμπρός» για την επανάληψη των ταξιδιών, αλλά και ότι αυτό το καλοκαίρι δεν θα είναι «όπως κάθε άλλο. Αυτό θα είναι ένα πιο δύσκολο καλοκαίρι για να κάνουμε διακοπές».

Ο Γερμανός επικεφαλής της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης προέτρεψε τους ανθρώπους να μην ταξιδέψουν στο Λονδίνο για τους αγώνες του Euro 2020 λόγω ανησυχιών σχετικά με την παραλλαγή Δέλτα: ο Δρ Frank Ulrich Montgomery είπε ότι «διατρέχουν τον κίνδυνο να μολυνθούν με την παραλλαγή Δέλτα» και ότι θεωρεί «ανεύθυνο ακόμη και για εμβολιασμένους ανθρώπους να ταξιδεύσουν στο Λονδίνο με αυτήν την κατάσταση».

Αξιωματούχοι υγείας της Δανίας, εν τω μεταξύ, ζήτησαν από 4.000 οπαδούς της Εθνικής τους ομάδας να υποβληθούν σε τεστ, καθώς τρία άτομα που παρακολούθησαν τον αγώνα της Δανίας εναντίον του Βελγίου την περασμένη Πέμπτη μολύνθηκαν με την παραλλαγή Δέλτα, πιθανόν στο γήπεδο.