Το Ισραήλ επανέφερε την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, λίγες μόνο ημέρες μετά την άρση του μέτρου, του τελευταίου που ίσχυε στη χώρα κατά της πανδημίας.

Η ανησυχία έχει αυξηθεί καθώς η χώρα κατέγραψε περισσότερα από 100 νέα κρούσματα επί σειρά ημερών, αν και είχε μηδενίσει τις νέες λοιμώξεις νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Τα περισσότερα από τα κρούσματα έχουν συνδεθεί με την παραλλαγή Δέλτα και είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Παρά τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετώπισε αρχικά, το Ισραήλ αποδείχθηκε μια από τις πιο επιτυχημένες χώρες στον κόσμο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Υλοποίησε το ταχύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού, χάρη στο οποίο πάνω από το 57% του πληθυσμού των 9,3 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Όμως την περασμένη Πέμπτη, 10 ημέρες μετά την ανάκληση της οδηγίας για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ο επικεφαλής της χώρας κατά του κορωνοϊού Nachman Ash δήλωσε ότι οι πολίτες θα χρειαστεί για άλλη μια φορά να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους σε μια προσπάθεια να σταματήσει η αύξηση των κρουσμάτων.

«Βλέπουμε διπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε λίγες μέρες», δήλωσε: «Ένα άλλο πράγμα που μας ανησυχεί είναι ότι οι λοιμώξεις εξαπλώνονται».

Η απαίτηση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους ήταν ο τελευταίος περιορισμός που απέμεινε αφού όλα τα άλλα μέτρα, που επιβλήθηκαν κατά το lockdown νωρίτερα αυτό το έτος, σταδιακά καταργήθηκαν.

Εν μέσω φόβων για επανεμφάνιση της Covid-19, η πόλη Μπινιαμίνα στο βορρά που κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων στη χώρα χαρακτηρίστηκε «κόκκινη ζώνη» – η πρώτη που πήρε τον χαρακτηρισμό εδώ και μήνες.

Το Ισραήλ ανέβαλε επίσης το «άνοιγμα» της χώρας σε εμβολιασμένους τουρίστες κατά ένα μήνα.

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, το Ισραήλ έγινε μια από τις χώρες που πλήττονταν περισσότερο στον κόσμο, καταγράφοντας περίπου 60.000 κρούσματα την εβδομάδα τον Ιανουάριο. Επέβαλλε τρία lockdown και τελικά είδε μια δραματική μείωση των κρουσμάτων καθώς το ταχύτατο πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας τέθηκε σε εφαρμογή.