Καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ εμφανίζεται να απομακρύνεται από την πανδημία, τα κρούσματα αυξάνονται στην πολιτεία του Μισούρι, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου λίγοι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί.

Η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού εξαπλώνεται με ανησυχητικό ρυθμό και τα κρεβάτια των ΜΕΘ των νοσοκομείων νοσηλεύουν κυρίως νέους, μη εμβολιασμένους ασθενείς.

«Αν οι άνθρωποι αλλού στη χώρα μας κοιτάζουν και λένε “Όχι, ευχαριστώ” και εμβολιάζονται, αυτό είναι καλό», ανέφερε ο Erik Frederick, διευθύνων σύμβουλος του νοσοκομείο Mercy Springfield, στο οποίο υπάρχει σημαντική αύξηση των ασθενών με Covid-19: «Θα είμαστε το παράδειγμα προς αποφυγή», είπε.

Το Μισούρι έχει το υψηλότερο ποσοστό νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ. Η αύξηση των κρουσμάτων είναι πιο εμφανής στις αγροτικές περιοχές στα βόρεια και νοτιοδυτικά μέρη της πολιτείας, όπου λιγότερο από το 40% των ανθρώπων έχουν κάνει έστω μια δόση του εμβολίου.

Τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι λιγότερα από του χειμώνα, αλλά η καμπύλη ανόδου τους είναι πιο απότομη. Αξιωματούχοι υγείας του Μισούρι ανέφεραν περισσότερες από 900 νέες λοιμώξεις την προηγούμενη Πέμπτη, φτάνοντας σε νούμερο που καταγράφηκε τελευταία τον Φεβρουάριο. Ο μέσος όρος κρουσμάτων επτά ημερών είναι υψηλότερος από 500 λοιμώξεις ημερησίως για πρώτη φορά από τις αρχές Μαΐου.

Επιπλέον, περισσότεροι από 150 ασθενείς με Covid-19 εισήχθησαν στο Σπρίνγκφιλντ αυτήν την εβδομάδα για νοσηλεία, σε σύγκριση με περίπου 30 τον περασμένο μήνα. Οι ασθενείς είναι νεότεροι, με περίπου 60% αυτών να είναι κάτω των 40 ετών, δήλωσε ο Frederick. Το νοσοκομείο του προσλαμβάνει επισκέπτριες νοσοκόμες για να βοηθήσουν, καθώς οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη έχουν εξαντληθεί.

Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση και σε άλλες πολιτείες: Στα νότια σύνορα του Μισούρι, οι περιοχές του Αρκάνσας έχουν επίσης χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και ανέφεραν τη μεγαλύτερη άνοδο στα κρούσματα τους τελευταίους τρεις μήνες.

Αξιωματούχοι δημόσιας υγείας παρακολουθούν τα τοπικά κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα και την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία. Έχει γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στο Σπρίνγκφιλντ του Μισσούρι και αποτελεί περίπου το 93% των δειγμάτων που στάλθηκαν για ανάλυση, σε σύγκριση με το 70% πριν από τρεις εβδομάδες.

«Η ανησυχία μου θα ήταν ότι πρόκειται για μια προεπισκόπηση του τι πρόκειται να συμβεί σε άλλα μέρη της χώρας που δεν έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμών», δήλωσε ο Aaron Schekorra, εκπρόσωπος του Τμήματος Υγείας του Σπρίνγκφιλντ.

Σε εθνικό επίπεδο, η παραλλαγή αντιπροσωπεύει πλέον περισσότερο από το 20% των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ και το 50% των νέων λοιμώξεων σε πολλές πολιτείες, όπως το Μισούρι, το Κολοράντο, η Αϊόβα, το Κάνσας, η Μοντάνα, η Νεμπράσκα, η Βόρεια Ντακότα, η Νότια Ντακότα, η Γιούτα, και το Ουαϊόμινγκ.

Για να καταπολεμήσουν την εξάπλωση της παραλλαγής, οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας ενθαρρύνουν όσους έχουν ηλικία 18-26 ετών να εμβολιαστούν, προσφέροντας κίνητρα όπως δωρεάν προϊόντα ή μετρητά.