Μια νέα μελέτη παρέχει περισσότερα στοιχεία που υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι στατίνες μπορεί να παίζουν ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου.

Αυτή η τελευταία μελέτη -που πραγματοποιήθηκε σε 87.000 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια- έδειξε ότι εκείνοι οι ασθενείς που έλαβαν στατίνες είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ή θανάτου από καρκίνο.

«Σε αυτήν τη μελέτη σε μεγάλο πληθυσμό, σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, βρήκαμε μείωση 16% στις περιπτώσεις καρκίνου και 36% μείωση στους θανάτους από καρκίνο σε ασθενείς που λάμβαναν στατίνες, σε σύγκριση με αυτούς που δεν λάμβαναν στατίνες», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Δρ Kai-Hang Yiu, από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη που εξετάζει την επίδραση που έχουν οι στατίνες στην καρδιακή ανεπάρκεια και την πρώτη μεγάλη μελέτη για τη διερεύνηση των αποτελεσμάτων καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια», πρόσθεσε ο Δρ Yiu: «Τα αποτελέσματά μας είναι σημαντικά, καθώς βλέπουμε αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal.

Ο Δρ Yiu εξήγησε ότι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια έχουν βελτιωμένα αποτελέσματα και ζουν περισσότερο λόγω καλύτερων θεραπειών. Οι λόγοι για τη θνησιμότητά τους μετατοπίζονται από τα καρδιαγγειακά συμβάντα σε μη καρδιαγγειακές παθήσεις. «Συγκεκριμένα, οι θάνατοι από καρκίνο αποτελούν μια από τις σημαντικότερες μη καρδιαγγειακές θνησιμότητες σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Επομένως, είναι σημαντικό να αναζητηθούν στρατηγικές για τη μείωση των επιπτώσεων του καρκίνου σε αυτούς τους ασθενείς», είπε.

Σημείωσε ότι έχει υποστηριχθεί ότι οι στατίνες έχουν χημειοπροστατευτική δράση σε άλλες μελέτες και ότι η ομάδα του ήθελε να διερευνήσει αυτήν την πιθανότητα πιο στενά σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Για τη μελέτη, ο Yiu και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν δεδομένα από 87.102 ασθενείς στο Χονγκ Κονγκ που εισήχθησαν σε νοσοκομείο με καρδιακή ανεπάρκεια μεταξύ 2003 και 2015. Από τη μελέτη αποκλείστηκαν όσοι είχαν ιστορικό καρκίνου ή είχαν διαγνωστεί με καρκίνο εντός 90 ημερών από την πρώτη διάγνωση καρδιακής ανεπάρκειας, εάν είχαν HIV, ή εάν είχαν λάβει στατίνες για λιγότερες από 90 ημέρες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 4,1 ετών, 11.052 ασθενείς (12,7%) διαγνώστηκαν με καρκίνο και 3863 ασθενείς (4,4%) πέθαναν από καρκίνο. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι καρκίνου ήταν του εντέρου, του στομάχου, του πνεύμονα και του ήπατος.

Όσοι λάμβαναν στατίνες φάνηκε ότι είχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου από τους υπόλοιπους. Συνολικά, είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου από ό,τι όσοι δεν λάμβαναν στατίνες. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι όσοι λάμβαναν στατίνες είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά την ίδια περίοδο.

«Τα αποτελέσματά μας ευθυγραμμίζονται με προηγούμενες μελέτες παρατήρησης ασθενών που λαμβάνουν στατίνες, αλλά η μελέτη μας είναι μοναδική στο ότι ψάχναμε συγκεκριμένα για αυτό το αποτέλεσμα σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια», σχολίασε ο Δρ Yiu.

Σχετικά με τον πιθανό ευνοϊκό μηχανισμό, οι ερευνητές προτείνουν ότι οι γνωστές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις των στατινών μπορεί να είναι ένας παράγοντας. Επιπλέον, οι στατίνες έχουν αποδειχθεί ότι έχουν αντιπολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και επομένως μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν την εξέλιξη του καρκίνου.